KRAKER WIL OVERHANDIGT 'SLEUTEL' AAN HUISBAAS


Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 6/8/2003:
'Kraker Wil overhandigt 'sleutel' aan huisbaas.'


Wie dacht dat het met ontruimingsvonnis van De Boerderie in de Grote Hoogstraat afgelopen zou zijn, kent kraker 'Wil' nog niet... Hij wist hier nog een ludiek gebeuren van te maken... Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 6/8/2003:

KRAKER WIL OVERHANDIGT 'SLEUTEL' AAN HUISBAAS

LEEUWARDEN - Vanochtend was het dan zover. Kraker Wil Hoijtink en kraakmaat Marinus vertrokken na enkele maanden 'optimaal woongenot' op last van de rechter uit voormalig bingo centrum de Boerderie in de Leeuwarder Grote Hoogstraat. Eigenlijk hadden ze er tot 15 augustus mogen verblijven.
Maar nu ze de boel toch zo goed als opgeruimd hadden, konden ze wel eerder weg. Dus nodigden ze de eigenaar van het pand, Piet Siderius uit Menaldum, uit naar het pand te komen om de 'sleutel' in ontvangst te nemen.

[Dit is echt een kleine stunt: De totaal humorloze en boosaardige huisjesmelker in feite voor gek zetten. Het is weer eens een nieuwe aanpak...]

Met deze sleutel - een zelfgefabriceerd houten exemplaar van bijna een halve meter lengte - is Siderius voortaan gevrijwaard van mensen die menen te mogen inbreken, zegt Wil. "Zoals sommigen denken te kunnen doen", voegt de kraker er met zelfspot aan toe. Terwijl zijn kraakmaat Marinus nog bezig is met het inpakken van dozen, draagt Wil buiten zijn tekst voor die het bijzondere karakter van de sleuteloverhandiging onderstreept.
"Het is een roze dag, kijk maar naar de roze dichtgetimmerde panden naast gokhal Las Vegas."

[Deze vier panden plus gokhal 'Las Vegas' waren van Ommer Automaten uit Ommen, die ze wilde slopen, maar de gemeente was daar op tegen i.v.m. het 'beschermd stadsgezicht'. Deze panden zijn vermoedelijk inmiddels ook al aangekocht door Siderius. Het zal me benieuwen of deze panden nu plotseling WEL plat mogen...
Siderius zou inmiddels de halve Grote Hoogstraat in handen hebben en wat hij daar dan gaat doen? Boze tongen beweren: Kamertjeverhuur van een bepaald soort... Kortom: Krijgen we er een tweede 'Weaze' bij?]

Het is volgens Wil ook een wazige dag omdat uitvoering gegeven wordt aan een uitspraak van de rechter op basis van onjuiste informatie.
De buurman van de Lachende Koe, Fokke Laanstra, had volgens Siderius belang bij De Boerderie, alleen weet de restauranthouder zelf van niets. En het is ook een kwalijke dag, betoogt Wil. Omdat Siderius niet wilde praten met een goedwillende kraker. "Wil wil wél."

[Op dat punt heeft Siderius rechter Ulbe van Houten maar wat staan wijsmaken; in feite meineed, stelt een zekere Jacob Bierma, die vorig jaar WEL belangstelling had om in La Bella een restaurant te beginnen, maar aan wie een vergunning werd geweigerd, in een e-mail aan het PEL.
T.a.v. de 'wazige dag' ben ik er niet helemaal zeker van -gezien de foto bij het artikel- of die wazigheid uitsluitend aan de situatie was te wijten...]

Maar Wil wil niet naar de Weaze, de straat waar de Menaldumer hem een appartement te huur heeft aangeboden. "De rosse buurt. Is dit eigenlijk wel een redelijk voorstel?"
Dus is het 'Boerderie-boek' dicht voor Wil. Hij heeft nieuwe huisvesting. Waar, wil hij niet zeggen. "Hou het maar op elders."

Siderius kan de ludieke actie van de kraker niet zo waarderen. Hij wil geen drukte, en al helemaal niet op de kiek. "Geen foto of ik schop die camera doormidden."

[Zo kennen we Pietje tenminste weer... Naar verluidt had Wil hem tegengehouden. Niet handig, had hem z'n gang maar laten gaan tegenover de fotograaf van de Leeuwarder Courant. Dat hij dan een paar probleempjes met de Friese Pers had gehad, is wel duidelijk...]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen []

Tenslotte: Bij het artikel was een grote kleurenfoto afgedrukt van Piet Siderius plus kraker Wil plus kraker Marinus voor de deur van het v.m. pand 'La Bella'. Wil heeft een grote houten sleutel in de hand, terwijl hij zijn verklaring voorleest van papier.

secretaris P.E.L.


Enige relevante links:

"Kraker in Boerderie Grote Hoogstraat." uit de Leeuwarder Courant van 4/4/03.

"Kort geding tegen kraker Boerderie" plus aantal vervolgberichten uit o.a. de Leeuwarder Courant van 9/7/03.

"Kraker Wil vertrekt uit de Boerderie." en "Boerderieplan verbaast afgewezen gegadigde." uit de Leeuwarder Courant van 25/7/03 en 1/8/03.