KRAKER WIL VERTREKT UIT DE BOERDERIE

BOERDERIEPLAN VERBAAST AFGEWEZEN GEGADIGDE


"Kraker Wil vertrekt uit Boerderie."
Uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 25/7/2003 plus:
"Boerderieplan verbaast afgewezen gegadigde."
Uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 1/8/2003.


Al eerder berichtten we over het kraakpand De Boerderie in de Grote Hoogstraat, het kort geding tegen de kraker, aangespannen door pandjesbaas Piet Siderius uit Menaldum en het ontruimingsvonnis.
Zie de diverse berichten bij "Kort geding tegen kraker Boerderie Grote Hoogstraat"
Bij deze even de laatste update via een berichtje uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 25/7/2003:

KRAKER WIL VERTREKT UIT DE BOERDERIE

LEEUWARDEN - Kraker Wil Hoijtink van De Boerderie aan de Grote Hoogstraat kiest eieren voor zijn geld. Hij maakt plaats voor een bouwbedrijf, dat van de voormalige bingozaal een restaurant moet maken.

[Eerst zien, dan geloven... We hebben maar al te vaak gezien dat na een onruiming er vervolgens tijden gewoon niks gebeurde. Hoe zou dat bouwbedrijf heten? "Jelle de Jong: Klaar terwijl u wacht"?
Of lacht en niet meer bijkomt van het lachen omdat de enige activiteit dat bord is?]

Wils persoonlijke spullen staan inmiddels bij vrienden opgeslagen, zijn huisraad zal ras volgen. Hij weet nog niet waar hij zijn definitieve intrek zal nemen. Maar de kans is groot dat hij weer gaat kraken. Vorige week kreeg hij van rechter Ulbe van Houten te horen dat hij het pand binnen twee weken moet verlaten.

Doet Hoijtink dit niet dan moet hij per dag EUR 250 betalen aan de eigenaar, Piet Siderius. Toch heeft de kraker nog een waarschuwing voor de pandjesbaas.
Als hij de horecagelegenheid weer een jaar leeg laat staan, moet de man niet raar kijken dat hij het gebouw opnieuw betrekt.

[Dat vind ik een terechte opmerking, want als een pand minimaal een jaar leegstaat, is het niet strafbaar om het te kraken. Overigens kan dit ook al vrij snel weer na het verlaten van het pand, als vervolgens blijkt dat er gewoon niks gebeurt qua activiteit. Dan loopt m.i. de periode dat het leegstond gewoon door. Maar er zullen door Siderius wel wat spullen in het pand neergezet worden om te suggereren dat er 'activiteiten' plaats vinden en dat het pand 'in gebruik' is...]


Einde 1e LC-bericht. Commentaar tussen [].

Met het vertrek van de kraker van De Boerderie in de Grote Hoogstraat is de story daar nog niet afgelopen, want de Leeuwarder Courant van vrijdag 1 augustus 2003 meldde het volgende:

BOERDERIEPLAN VERBAAST AFGEWEZEN GEGADIGDE

LEEUWARDEN - Jacob Bierma uit Leeuwarden kan er met zijn verstand niet bij. Hij kreeg van de gemeente vorig jaar geen toestemming om een restaurant te beginnen in de voormalige Boerderie aan de Grote Hoogstraat in Leeuwarden. En nu mag onroerend-goedhandelaar Piet Siderius zeker wel? Hij vindt dit niet eerlijk.

Aanvankelijk reageerde de gemeente welwillend op Bierma's plannen, zegt hij, om in de voormalige bingozaal een sushi- en saladerestaurant en dancing te beginnen. Maar nadat hij de financiën had geregeld, bleek de gemeente minder toeschietelijk. Een dag later kreeg hij een brief met de melding dat hij geen kans had op een vergunning.

[Als dit verhaal klopt, vind ik dat verdacht snel: Normaal doet de gemeente m.i. maanden over zo'n beslissing. Maar er zijn nu eenmaal mensen die bij de 'vriendenkring' van B. en W. horen en mensen die daar niet bij horen...]

In het betreffende deel van de Grote Hoogstraat was het maximum aan panden met een horecabestemming al bereikt, zo werd hem te verstaan gegeven.
"En ondertussen bleef de Boerderie wel op internet aangeboden staan. Er stond bij dat het pand de mogelijkheid bood tot het vestigen van een horecazaak", zegt Bierma.

Piet Siderius uit Menaldum kocht de Boerderie in april met de intentie er een restaurant in te beginnen. Daarom moest kraker Wil Hoijtink eruit, die daar sinds januari in woonde. Hij is inmiddels onder dreiging van een dwangsom vertrokken.
Hoijtinks verweer dat er een onduidelijke nieuwe bestemming voor het pand bestaat, deed er volgens rechter Ulbe van Houten niet toe.

[Verweren doen er alleen toe als de rechter niet van tevoren al zijn mening klaar heeft. Of dat zo is lijkt mede af te hangen van de vraag wie de eisende partij is. Mijn indruk door de jaren heen is, dat bepaalde lieden in deze stad een zekere "macht" en "invloed" hebben verworven. Cynisch gezegd: De bestemming van het pand hangt mede af van wat de koper wil, als je tenminste tot bovengenoemde groep personen behoort...]

Bierma ziet er ondertussen van af om 'iets' in Leeuwarden te beginnen. "Ik word alleen maar tegengewerkt."
Siderius heeft inmiddels mondeling een aanvraag voor een vergunning gedaan, zo laat gemeentevoorlichter Margriet Kampman weten. Of hij in de Boerderie uiteindelijk wel een restaurant mag vestigen, kan de gemeente niet bevestigen. De betreffende ambtenaar is met vakantie.

[Siderius hoeft niks schriftelijk aan te vragen; geen bouwvergunning, geen horecavergunning ed.: Dat kan gewoon mondeling... Het zal me nu benieuwen of hij nu WEL toestemming krijgt om het pand te gebruiken voor de door hem gewenste bestemming. Zo ja, dan weten we weer eens dat het soms stinkt bij de gemeente: Ons kent ons...]


Einde 2e LC-bericht. Commentaar tussen [].