Toch nog rectificatie door Leeuwarder Courant onjuist bericht z.g. ontruimingsvonnis kraakpand Minnemastraat.
KRAKERS WINNEN KORT GEDING!
MINNEMASTRAAT POSITIEF KORT GEDING
KRAKERS MOGEN BLIJVEN IN GRAFKISTENFABRIEK


"Toch nog rectificatie door Leeuwarder Courant onjuist bericht z.g. ontruimingsvonnis kraakpand Minnemastraat."
Uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 7/10/2003 plus:
"Krakers winnen kort geding! Minnemastraat positief kort geding."
Van de kraken-post lijst dinsdag 14/10/2003 plus:
"Krakers mogen blijven in grafkistenfabiek."
Uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 14/10/2003.

In ons vorige bericht over het kraakpand aan de Minnemastraat stond o.a. de melding:
"Desinformatie Minnemastraat door Leeuwarder Courant niet gerectificeerd."
Er blijkt echter op dinsdag 7/10/2003 een heel klein berichtje te hebben gestaan op bladzijde 7 rechtsonder:

RECHTGEZET

Ontruiming

De Leeuwarder rechtbank heeft nog geen uitspraak gedaan over het kraakpand aan de Minnemastraat. Abusievelijk is in de LC van vrijdag gemeld dat zij de voormalige grafkistenfabriek binnen enkele dagen zouden moeten ontruimen. Dat is niet het geval. De uitspraak van rechter Willem Hangelbroek staat gepland voor 14 oktober.


Einde LC-bericht.

M.a.w.: De uitspraak is vandaag! Ik verwacht er niks goeds van...
Nog enige uren geduld dus...

UPDATE 14/10/2003

Verrassende uitspraak! Krakers WINNEN kort geding!! Van de 'kraken-post' lijst gevist:

Subject: [kraken] MINNEMASTRAAT POSITIEF KORT GEDING

De rechter heeft alle punten van de partij (N.V. Stadsherstel) afgewezen
Hier ging het om de volgende drie punten:
-Het stopzetten van vernielingen aan het pand.
-De mogelijkheid te hebben anti-kraak in te kunnen zetten.
-Verbouwing is niet mogelijk met krakers erin.

De rechter oordeelde dat er geen vernielingen gepleegd worden en de reparaties dus ook niet stopgezet hoeven te worden, hierin woog de rechter het feit zwaar mee dat N.V Stadsherstel het pand 2/3 jaar dichtgetimmerd heeft laten staan verkrotten, ook het feit dat de vorige eigenaar er wreinig aan deed hielp de rechter in deze beslissing.

Er is geen grond om anti-kraak in te gaan zetten als het prima bewoond word door krakers.

Aangezien er geen geld is voor verbouwing moeten er enkele delen verkocht moeten worden voordat de verbouwing kan beginnen.
N.V. Stadsherstel gaf te kennen dat zij geen onderzoek en dus kosten plaatje kunnen maken met krakers erin.
Bij verweer werd er gewezen op het feit dat ze zeker wel langs kunnen komen, er is dan ook bijna altijd open huis.

De Minnemastraat bewoners kunnen nu blijven voor onbepaalde tijd.
En dat ziet er naar uit dat het even kan duren aangezien er geen geld is bij N.V Stadsherstel.

Het schijnt dat dit een rechter is die uit Amsterdam komt die ook daar kraakzaken deed en daar veel negatieve uitspraken gaf.
Hier echter maakte hij tijdens de zitting al de opmerking dat het hier een stuk minder grimmiger aan gaat met de krakers.

Al met al een superleuke uitspraak, morgen stukken in de Leeuwarder Courant en de Friesche krant.


Afmelden, e-mail: kraken-post-unsubscribe@dvxs.nl
Opnieuw aanmelden: kraken-post-subscribe@dvxs.nl
Faq: kraken-post-faq@dvxs.nl
Website: http://krakenpost.nl
[14 Oct 19:00u]: 251 abonnees + 220 niet-abonnees


Einde bericht van de kraken-post lijst.

De Leeuwarder Courant van dinsdag 14/10/2003 bericht over het verrassende vonnis het volgende:

KRAKERS MOGEN BLIJVEN WONEN IN GRAFKISTENFABRIEK

LEEUWARDEN - De krakers van de voormalige grafkistenwerkplaats en het aangrenzende woonhuis aan de Minnemastraat 45 in Leeuwarden mogen voorlopig blijven. Dat heeft de kortgedingrechter vandaag bepaald.
Eigenaar van het perceel Stadsherstel NV had om ontruiming gevraagd omdat het in januari wil beginnen met renovatie en nieuwbouw.

Er moeten zeven koopwoningen komen, waarin het monumentale woonhuis van grafkistenbouwer Boonstra blijft gehandhaafd. Stadsherstel kan echter pas met de bouwwerkzaamheden beginnen zodra zich drie mogelijke kopers hebben aangediend. Omdat die nog niet zijn gevonden, betwistte rechtbankpresident Willem Hangelbroek de spoed waarmee Stadsherstel de krakers tot ontruiming wilde dwingen.

[Voor een kort geding is eerste vereiste dat degene die zo'n geding aanspant een 'spoedeisend belang' heeft bij een snelle uitspraak. Dat spoedeisend belang ontbrak hier, ondanks een zooitje bij elkaar geraapte gelegenheidsargumentatie in de dagvaarding. De advocaat van directeur Yntema van Stadsherstel schijnt hem ook het kort geding te hebben ontraden en zou op de lijn hebben gezeten van het afsluiten van een tijdelijk bruikleencontract met de krakers, maar Yntema wilde daarvan niets weten.]

Ook het argument van Stadsherstel dat potentiële kopers de toegang tot het pand werd geweigerd, heeft de rechter niet overtuigd. Bovendien kon de eigenaar niet aannemelijk maken dat de krakers schade toebrengen aan het pand, dat door de krakers al De Grafkist wordt genoemd.

De krakers van het pand Grote Kerkstraat 228, moeten wél binnen twee dagen vertrekken. Eigenaren Stadsherstel en Bouw '75 BV uit Workum hebben voor het pand potentiële kopers.

[Het gaat hier om het pand 'Grozny', genoemd naar de Tsjetsjeense hoofdstad omdat het pand eruitziet alsof het jarenlang is belegerd met Russisch wapentuig. Volgens een eerder bericht zou hier uitspraak over komen op 16/10/2003, maar kennelijk is die uitspraak er nu ook en moeten de krakers Klaas en Martine het pand verlaten.]

Hier geldt een spoedeisend belang: de eigenaren willen het pand winterklaar maken en verdere verpaupering voorkomen. Verkopen ze het pand binnen een half jaar na aankoop, dus vóór 1 november, dan kunnen Stadsherstel en Bouw profiteren van belastingvoordeel.

[Welk belastingvoordeel? Dat is niet duidelijk. Wellicht de overdrachtsbelasting die bij het 'doorschuiven' van een pand niet betaald hoeft te worden als dit binnen een bepaalde periode gebeurt?
Hoe dan ook, deze krakers staan lelijk op straat en hoe vind je zo snel ander onderdak? Dat zal wel neerkomen op iets anders kraken, een ander alternatief lijkt zo snel niet voorhanden...]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].

Verder nog enig nieuws over de gekraakte loods van Kwint BV aan de Einsteinweg. Uit de rubriek 'Gehoord en Gezien' uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 14/10/2003:

Gehoord en Gezien

* DE GEKRAAKTE loods van Kwint bv aan de Einsteinweg heeft een nieuwe koosnaam: Hetty. Het is een subtiel opgeheven middelvingertje naar Hetty Hafkamp, wethouder Jeugdzaken. De jongeren die in de loods toestellen voor skaters bouwen, vinden dat ze tot kraken werden gedwongen. Hàd de wethouder maar voor een skatebaan moeten zorgen.


Einde LC-bericht uit rubriek Gehoord en Gezien.