RAMEN KRAAKPAND ZUIDERPLEIN INGEGOOID, KRAKER GEWOND
VROUW IN KRAAKPAND GEWOND DOOR GLAS
Update van kraakpand Stein Oort/AH41


"Ramen kraakpand Zuiderplein ingegooid, kraker gewond."
Uit on-line blad 'Liwwadders' van woensdag 25/6/2003 plus:
"Vrouw in kraakpand gewond door glas."
Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 25/5/2003.
"Update van kraakpand Stein Oort/AH41 25/6/2003."

Zoals bekend zal zijn, zijn er op dit moment in Leeuwarden vier panden gekraakt, waarvan twee panden aan het Zuiderplein. Leek dit aanvankelijk vrij probleemloos te zijn verlopen, daarna begint vaak het gedonder met al dan niet door derden opgestookt tuig wat daar rotzooi gaat trappen. Daar hebben we in het verleden staaltjes van gezien, zoals bij de rellen in de Arendsstraat september 1985. Een uitgebreid verhaal over de kraakgeschiedenis van de Arendsstraat, de rellen en de rol van de politie toen, staat op onze website onder "wonen/diversen".

Bij gedonder rond kraakpanden is de rol van de politie van belang: Treden ze op, kijken ze de andere kant op, kiezen ze in feite partij voor de relschoppers (! diverse incidenten Arendsstraat) enz. Van de website van het on-line blad 'Liwwadders' van woensdag 25/6/2003:

RAMEN KRAAKPAND ZUIDERPLEIN INGEGOOID, KRAKER GEWOND

(Tekst: politie Friesland)

Leeuwarden: vernieling

Dinsdag omstreeks 22.40 uur werd een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake vernieling. De verdachte had bij de kraakpanden aan het Zuiderplein een ruit vernield. Hij kon op aanwijzingen van de bewoners worden aangehouden.

Kort daarvoor was er ook reeds een ruit ingegooid, waardoor een 18-jarige inwoonster van It Heidenskip door rondvliegend glas werd geraakt en hierdoor lichte verwondingen opliep. De verdachte maakte deel uit van een groepje jongeren en hun aandeel in de vernielingen wordt nog onderzocht.

Datum: Woensdag, 25 juni 2003


Einde bericht Liwwadders.

Het is duidelijk dat je geen inwoner van Leeuwarden bent als je hier een pand kraakt. Dat vindt althans de politie blijkens hun bericht...

De Leeuwarder Courant van woensdag 25/6/2003 berichtte hierover het volgende:

VROUW IN KRAAKPAND GEWOND DOOR GLAS

LEEUWARDEN - Een achttienjarige inwoonster van It Heidenskip is gisteravond rond tien uur gewond geraakt door rondvliegend glas. De vrouw zat in een van de kraakpanden op het Zuiderplein in Leeuwarden toen een groep jongeren stenen door de ruiten gooide.

Sinds de panden van de vermoorde makelaar Steinvoorte in handen zijn van de krakers, zijn er vaker ruiten vernield. Kort na half elf kwamen de stenengooiers terug. Doordat de politie alert reageerde kon een achttienjarige Leeuwarder op het plein worden aangehouden.


Einde LC-bericht.

Uit welke hoek verder precies het gedonder komt, is niet duidelijk: Discootjes, skins, anderen? Ook is niet duidelijk of ze door anderen (vaak ouderen) worden opgestookt, maar wellicht komen de krakers daar nog wel achter.

secretariaat PEL

Tenslotte nog een verslagje van de kraken-post lijst zelf:

Stein Oort/AH41 (zuiderplein 39,41) Update]

Gisteravond (maandag 24 juni) rond een uur of 8 gok ik.... kwamen er voor de tweede keer een paar lui langs die een steen door het raam gooiden, dit keer waren we wel thuis en toevallig hadden we flink wat vrienden over de vloer, we zijn dus naar beneden gerend en zagen nog net twee lui wegfietsen... dus wij erachteraan met een paar... Maar aangezien ze op de fiets waren, was dat natuurlijk onbegonnen... Maar wat we wel zagen is dat 1 van hun belde... en ja hoor later waren ze er alweer... snorren gebeld en ze buiten gehouden (zonder geweld)..

Politie kwam hebben hier en daar een praatje gemaakt wat signalementen en namen opgeschreven en weer weggegaan, maar je raadt het al blau was 5 minuten weg en ze waren er weer, dus meteen weer bellen..

1 van die gasten vond het wel stoer om een steen te gooien met iedereen erbij. Dat kwam hem duur te staan echt enkele momenten nadat hij de steen gooide kwamen de snorren. Dus heb hem ff vastgehouden en aan afgegeven...
Die jongen is meegenomen en heeft zowiezo vannacht vast gezeten, we gaan er een flinke zaak van maken. Want nu is er iemand die mijn ramen kan laten vervangen (toch?). Het was ten slotte mijn kamer die werd gebombardeerd....

bij meer nieuws horen jullie het

gegroet,
[Naam weggelaten]..


Einde bericht van kraakpand Stein Oort/AH41