Eigen bericht, 11-11-1999

Niet kopen? Voor straf extra huurverhoging!


LEEUWARDEN - De woningcorporatie Stichting Volkshuisvesting geeft huurders in de Leeuwarder wijk Aldlan extra huurverhoging als zij hun woning, die Volkshuisvesting wil verkopen, niet willen kopen.

Zo kregen huurders aan het Zenegroen eind mei van dit jaar de jaarlijkse brief met de aankondiging voor de huurverhoging per 1 juli. Daar stond o.a. in:
'Wij hebben dit jaar 3% huurverhoging als uitgangspunt genomen voor alle complexen. Alleen bij zeer populaire woningen en woningen die voor verkoop zijn aangewezen geldt een verhoging van 4% .'
Hierdoor steeg de huur per 1 juli tot ruim ¦930,- kale huur. Met de glasverzekering en klein onderhoud kwam de huur van deze eengezinswoningen daarmee op ruim ¦950,-/maand.
Het gaat hier om de 2 onder 1 kap woningen van het 'pakhuis-model'.

Kennelijk wil Volkshuisvesting haar huurders hier uit pesten door extra huurverhogingen, opdat ze leeg verkocht kunnen worden. Eerst mochten zittende huurders niet hun woning kopen, later wel, tegen 80% (?) van de marktwaarde, maar bij verkoop moet een deel van de winst afgestaan worden aan Volkshuisvesting. Een aantal woningen zou al aan de huurders zijn verkocht. Een ander deel van de huurders wil/kan (soms inkomsten op bijstandsniveau) niet kopen. Zij worden gestraft met extra huurverhoging.

Uit de buurt wordt echter gemeld: Deze woningen zijn bezig te verzakken. Er zitten scheuren in de muren vanaf de fundering. De gasbeton-binnenmuren geven problemen, doordat ze 'los' zitten. (Vaak staan ze dan los van het plafond, zonder enig verband hiertussen.) Ook aan kastjes is te zien dat het geheel 'werkt'. Als je een kastje netjes 'recht' ophangt, hangt het na een tijd toch weer scheef. Volkshuisvesting is bezig met een opknapbeurt. Zo komen er o.a. nieuwe keukenblokken in. Op zich zijn de woningen nog niet zo oud: Eind zeventiger/begin tachtiger jaren zijn ze gebouwd. De scheuren in de muren worden gecamoufleerd met glasvliesdoek ('skin'). Op dergelijke wijze zouden woningen ook zijn verkocht.
M.a.w.: De kopers hebben te maken met letterlijk 'verborgen gebreken' achter glasvliesdoek.
Maar de scheuren in de muren werken wel door. Glasvliesdoek vangt dat eerst qua gezicht wel op, maar op langere termijn niet meer, als het te erg wordt.

Er lopen ook geruchten door de buurt: De verkoop zou gestopt worden vanwege de slechte kwaliteit van de woningen en Volkshuisvesting gaat ze versneld afschrijven in 10 jaar. Dan weet je het wel: Sloop na die 10 jaar?

Kortom: Ons advies zou zijn: Ondanks dat deze huizen er van buiten als 2 onder 1 kap 'pakhuisjes' best aardig uitzien? KOOP GEEN KAT IN DE ZAK!
Blijf huren en vecht de extra huurverhoging aan plus de gebreken. Bij dat laatste kan straks van de nieuwe procedure voor onderhoudsklachten gebruik worden gemaakt bij de Huurcommissie.