"25 % huurstijging zal druk op sociale huurmarkt vergroten"
CATASTROFALE HUURSTIJGINGEN OP KOMST VANAF 2006


Verzonden d.d. 2/10/2004 aan mailinglijst: Bericht:
"25 % huurstijging zal druk op sociale huurmarkt vergroten"
Bericht van website SP en bericht van RTL-Nieuws


Onlangs berichtten we m.b.v. een reeks artikelen over het streven van dit kabinet om stap voor stap te komen tot een geliberaliseerde woningmarkt, door bijvoorbeeld de huursubsidie en de huurprijsbescherming af te breken.
Zie "Kabinet breekt huurprijsbescherming af op weg naar een geliberaliseerde woningmarkt."
Uitgerekend op 2/10/2004, de dag van de grote demo van de vakbonden en Keer Het Tij in Amsterdam, lekte een nieuwe concept-huurbrief uit van minister Dekker van VROM. Nu ja, lekte uit... Kan ook een proefballonnetje zijn geweest om te zien hoe het volk zou reageren...
Wellicht dacht ze dat de aandacht toch afgeleid was door 'Amsterdam'?
Hoe het ook zij, hieronder eerst een stukje hierover van de website van de SP plus een stukje dat vermoedelijk wegkomt bij RTL-Nieuws, die de uitgelekte brief te pakken had gekregen:

"25 PROCENT HUURSTIJGING ZAL DRUK OP SOCIALE HUURMARKT VERGROTEN"

01-10-2004 - Uit een uitgelekte huurbrief van minister Dekker (Volkshuisvesting) die RTL Nieuws in handen heeft, blijkt dat honderdduizenden mensen mogen verwachten dat hun huur de komende jaren zal stijgen met wel 25%. De minister denkt dat deze maatregel ertoe zal leiden dat mensen verhuizen, waardoor meer goedkopere huurwoningen vrij zullen komen. "Onzin," zegt SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

"Dit zal ertoe leiden dat mensen een kwart tot een derde van hun inkomen kwijt zullen zijn aan huur en de druk op de sociale huurmarkt nog groter zal worden. Mensen gaan niet verhuizen naar een duurder huis, maar zullen juist op zoek gaan naar een goedkoper huis," aldus Vergeer.

[Volgens RTL-Nieuws TeleText gaat het om een huurstijging van 25 procent in 4 jaar vanaf 2006. Als je nu al moeite hebt nb. met huursubsidie erbij om de huur te betalen, ga je dan zeker niet nog duurder wonen, maar ga je inderdaad naar een goedkoper huis op zoek, wat er dan niet of nauwelijks meer is! Nu al is de sociale huurmarkt krap en dan wordt het nog veel erger...]

De SP verwacht ook niet dat mensen gaan verhuizen als ze zich niet verzekerd weten van huurbescherming. Want welke huurverhoging zal hen in een duurder huis boven het hoofd hangen? Vergeer wil deze week een debat met de minister over dit onderwerp. Er is al onrust genoeg in het land en deze uitgelekte brief doet daar geen goed aan.

[Uiteraard bedenk je je wel twee keer als je wel geld hebt om naar een duurdere huurwoning te verhuizen: Dan mis je straks de huurbescherming en kan de verhuurder straks elk jaar vragen wat hij wil, zonder dat je daar enig verweer tegen hebt...]

In het laatste debat over dit onderwerp heeft de SP voorgesteld onderzoek te doen naar het verhogen van de liberalisatiegrens en de effecten daarvan op de huurmarkt. Deskundigen van de Technische Universiteit Delft verwachten dat een dergelijke maatregel er wél toe zal leiden dat mensen eerder verhuizen, als zij zich verzekerd weten van bescherming. De minister en de coalitiepartijen wilden daar niet aan.
Hier blijkt wederom dat liberaliseren niet wordt nagestreefd omdat het de belangen van mensen zou dienen, maar puur omdat om het liberaliseren op zich een ideologisch doel is.
In plaats van het verstand, regeert de VVD-agenda.

[Als je geld hebt om wel duurder te huren, zou je dat inderdaad kunnen doen als je ook dan huurbescherming had. Als mensen het kunnen betalen, willen ze m.i. best verhuizen, als de voorwaarden maar in orde zijn: Huurbescherming is een stukje zekerheid tegen ongelimiteerde huurverhogingen. De SP slaat de spijker op de kop met de stelling dat liberaliseren wordt nagestreefd puur als ideologisch doel. Eigenlijk dus als een soort pseudo-religie. Het moet, omdat we er in geloven... Melk moet, iedere dag, heette het ooit. Niemand wist waarom... Zoiets dus...]

http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/2684


Einde SP-bericht van hun website. Commentaar tussen [].

Van TeleText van RTL-Nieuws:

Laatst gewijzigd: 01-10-2004 23:31

Huren sociale woningen fors omhoog
Honderdduizenden mensen zien vanaf 2006 de huur van hun sociale huurwoning binnen vier jaar met zo'n 25% stijgen. Daarna mag de huisbaas de huur opnieuw bepalen en wordt die wellicht nog hoger.

[Men moet even tot zich laten doordringen wat dit betekent: Voor simpele huizen en flatjes zie ik in Leeuwarden tegenwoordig bij de woningcorporaties ook al vaak forse huren. Een greep uit het aanbod van Corporatieholding Friesland van zaterdag 2/10/2004:
Vrijheidswijk: Pilotenespel 185 eengezinswoning drie slaapkamers: EUR 388,40
Vrijheidswijk: Koerierstersespel 53 eengezinswoning vier slaapkamers: EUR 420,51
Nylân: Flat zonder lift, derde etage: Curacaostraat 27D drie slaapkamers: EUR 370,43
Westeinde: Flat met lift, vierde etage: Johan Winklerwei 37 twee slaapkamers: EUR 409,38
Reken dit even om naar huurprijzen in guldens... Maar de huursubsidie dan? Zoals in het eerdere bericht gemeld: Die wordt verder afgebroken...
Conclusie: Gelijktijdig gaan de huren fors omhoog en de huursubsidie gaat omlaag! Uitgaven omhoog, inkomsten omlaag: Dat gaat goed fout, daar hoef je geen econoom voor te zijn. Kortom:
OOK HIEROM WORDT HET DE HOOGSTE TIJD DAT DEZE REGERING DE TERING KRIJGT, OFWEL: OPROT!]

Doorstroming
Dat blijkt uit de concept-huurbrief van minister Dekker (Volkshuisvesting), die RTL Nieuws in handen heeft. De plannen van Dekker moeten leiden tot een grotere doorstroming op de woningmarkt.

[Nee dus, want degenen die duurder willen en kunnen betalen, kunnen niet of maar beperkt doorstromen door de lage nieuwbouwproductie en degenen die goedkoper willen wonen ook niet, omdat tegelijkertijd de regering nog veel meer huizen wil slopen dan de woningcorporaties; let wel:
Sociale huurwoningen! Eigenlijk hebben we hier te doen met een stel criminelen met de rijksoverheid in de rol van criminele organisatie.]

Vrije huur
Dekker wil een einde maken aan de huurcontracten van 600.000 sociale woningen. Vanaf 2010 wordt de huur van een woning vrijgegeven als de WOZ-waarde ervan hoger is dan 115.000 euro ligt.

[Een einde maken aan de huurcontracten?! Wat wordt daar precies mee bedoeld? Betekent dat dat je huurcontract ontbonden wordt verklaard en dat ze je een nieuw contract aanbieden met bv. erin dat de verhuurder je zo het huis uit kan zetten als ie daar zin aan heeft? Deze regering is daar niet te goed voor, sterker nog, ze zijn nergens te goed voor.
In een huurcontract staat nl. niet, hoe hoog de jaarlijkse huurverhoging wordt, dus dat kan de reden niet zijn om een einde te willen maken aan de huurcontracten van 600.000 sociale huurwoningen.
Verder blijkt uit deze alinea dat de liberalisering van de woningmarkt in 2010 begint bij woningen vanaf een WOZ-waarde van EUR 115.000 Al eerder was bekend dat het z.g. puntenstelsel voor huurwoningen, waarmee de 'maximaal redelijke huur' wordt bepaald, er ook aan gaat en wordt vervangen door een systeem waarbij de huur van de woning deels wordt gerelateerd aan deze WOZ-waarde.
Dit is de waarde die wordt bepaald door de taxatie op grond van de Wet waardering Onroerende Zaken. Deze waarde bepaalt nu bv. de hoogte van de OZB, de Onroerende Zaak Belasting. Deze taxatie vindt nu eenmaal in de vier jaar plaats, maar de regering wil dat dit vooreerst eenmaal in de twee jaar plaats vindt en uiteindelijk jaarlijks. De puzzelstukjes vallen hiermee op z'n plaats: Jaarlijks de WOZ-waarde bepalen en jaarlijks de hieraan vast gekoppelde huurverhoging...
Het gevolg van de huurverhogingsplannen van Dekker is ook, dat mensen die duurder kunnen wonen, niet duurder gaan huren, maar op zoek gaan naar een koophuis. Ook voor middeninkomens is vaak een koophuisje goedkoper dan een huurhuis, als dit zo doorgaat.
Met andere woorden: De druk op de koopmarkt neemt toe, de koopprijzen stijgen verder en daarmee ook de WOZ-waarde en vervolgens ook weer de huur... Dit is geen onnozelheid van deze regering, dit is zo uitgedacht. Vrije markt, nietwaar...]

Woningbouw
Door de hogere huren worden de kassen van de woningcorporaties gespekt. Met dat geld moeten die corporaties meer nieuwe woningen bouwen, zodat mensen ook kunnen doorstromen.

[En zouden de corporaties dan echt plotseling grote nieuwbouwstromen gaan produceren? Eerst zien, dan geloven. We hebben de afgelopen jaren gezien, dat als je het bouwen aan de vrije markt overlaat, de hele productie inzakt...]

http://www.rtl.nl/
(daar zijn ook de stukken te downloaden, wellicht even zoeken)

Dit kabinet voert op steeds meer fronten een oorlog tegen de laagstbetaalden. De huurprijsliberalisering en de bezuinigingen op de huursubsidie lossen natuurlijk wel in een klap de woningnood op, want velen zullen hun onbetaalbaar geworden woning moeten verruilen voor een tentje of kartonnen doos. Niemand kan dan meer ontkennen dat de doorstroming op gang is gekomen.

[Hieraan is weinig meer toe te voegen: Nog meer armoede, nog meer daklozen, nog meer mensen bij het Leger des Heils, de Wending, op straat... De enige remedie is: Dit kabinet moet met spoed ten val worden gebracht en we moeten daarna met spoed nieuwe verkiezingen hebben. En dan maar hopen dat mensen eindelijk eens wakker worden en in het stemhokje hun verstand gebruiken...]


Einde bericht RTL-4. Commentaar tussen [].