LIJST VAN GEREGISTREERDE KAMERVERHUURPANDEN IN LEEUWARDEN, ZOALS DOOR DE GEMEENTE LEEUWARDEN IS SAMENGESTELD.
SITUATIE APRIL 2004


Tevens tekst drie folders gemeente Leeuwarden van december 2003:
"Informatie voor de huurder. Kamerhuur."
"Informatie voor de verhuurder. Kamerverhuur."
"Toelichting brandveiligheidseisen. Kamerverhuur."
.


WAT KUNNEN MENSEN DIE EEN KAMER ZOEKEN IN LEEUWARDEN MET DEZE LIJST VAN GEREGISTREERDE KAMERPANDEN?

Wij publiceren deze volgens de gemeente Leeuwarden openbare lijst van geregistreerde kamerpanden op deze website t.b.v. mensen die een kamer zoeken in Leeuwarden en op een gegeven moment op het punt staan een kamer te huren. Deze lijst is ook van belang voor kamerbewoners die al iets huren, om na te gaan of hun pand wel voorkomt op onderstaande lijst.
Maar we willen eerst iets vertellen over het beleid van de gemeente Leeuwarden met betrekking tot de kamerverhuurmarkt.
Dit beleid is gewijzigd, omdat op 26 november een nieuwe regeling voor de kamerverhuur is vastgesteld door de gemeente. Voor wie wil nazoeken hoe het daarvoor zat: Klik deze link aan. Hieronder volgt de complete tekst van de drie nieuwe folders van de gemeente Leeuwarden:

INFORMATIE VOOR DE HUURDER
KAMERHUUR

Studeren en wonen in Leeuwarden?
Ga je binnenkort op kamers dan is het zeker de moeite waard deze folder te lezen.
Het valt niet altijd mee een kamer in Leeuwarden te vinden. Het aanbod is beperkt, de vraag is groot. In deze folder kun je lezen wat de gemeente hier aan doet en met welke gemeentelijke regels je als huurder van een kamer in aanraking komt.

De kamerverhuurregeling
Er is een speciale regeling voor kamerverhuur in de gemeente Leeuwarden. Deze regeling bestaat uit de huisvestingsverordening en de bouwverordening. Door de inwerkingtreding van deze regeling is het niet zonder meer toegestaan een 'normale' woning als kamerverhuurpand te gebruiken. Een goede zaak! Ten eerste omdat door de regeling alle kamerverhuurpanden bij de gemeente geregistreerd worden.

In de tweede plaats moet het pand aan de nodige veiligheidseisen voldoen. De brandveiligheid wordt gecontroleerd en de hygiëne moet in orde zijn. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt een gebruiksvergunning verleend.

Bij de gemeente kun je checken of het kamerverhuurpand, waar jij woont of misschien gaat wonen op de lijst van geregistreerde kamerverhuurpanden bij de gemeente staat. Staat jouw pand op de lijst dan zit je goed, het pand heeft een geldige gebruiksvergunning en voldoet aan alle eisen.

De kamerverhuurregeling in beweging
Tijdens de inwerkingtreding van de regeling, ongeveer acht jaar geleden, was er een evenwicht op de kamermarkt. Er waren voldoende kamers beschikbaar voor studenten. Inmiddels is er een potentieel tekort aan studentenhuisvesting. Uit onderzoek blijkt dat het aantal studenten en hiermee ook de vraag naar kamerverhuur in de toekomst alleen maar toeneemt. Hoog tijd dus om het kamerverhuurbeleid op deze ontwikkelingen aan te passen. De gemeente Leeuwarden wil zo goed mogelijk in de huisvestingsbehoefte van studenten voorzien. Dit betekent dat het aanbod van woonruimte voor studenten zowel kwantitatief (aantal kamers/woningen) als kwalitatief (differentiatie qua prijs, type en locatie) moet voldoen aan de vraag. De gemeente levert hieraan een bijdrage door het scheppen van de juiste kaders.

Nieuwe kamerverhuurregeling
De afgelopen vijf jaar was het in de gemeente Leeuwarden onmogelijk een 'normale' woning om te zetten in een kamerverhuurpand. De nieuwe kamerverhuurregeling brengt hier echter verandering in. Hierdoor kan het aantal kamerverhuurpanden worden uitgebreid om het groeiende aantal studenten te helpen aan geschikte en (brand)veilige woonruimte. Door de nieuwe regeling wil de gemeente het aantal kamerverhuurpanden beter reguleren en spreiden. Dat kan door middel van de zogenaamde 10% regeling. Dit betekent dat maximaal tien procent van alle panden met dezelfde postcode in een straat of straatsdeel in principe in aanmerking kan komen voor kamerverhuur.
De 10% regeling geldt voor alle Leeuwarder wijken. Zo worden de kamerverhuurpanden evenwichtig over de stad verdeeld.
In de wijken Achter de Hoven, 't Vliet, Cambuur, Oranje Wijk en de Vrijheidswijk zijn al veel studentenwoningen of vindt op dit moment stedelijke vernieuwing plaats. Daarom zijn deze wijken uitgesloten van de verruimde kamerverhuurregeling.

Wat is een kamerverhuurpand?
Een kamerverhuurpand kan worden omschreven als een gebouw, of een deel van een gebouw, met drie of meer kamers voor drie of meer alleenstaanden. Iedere bewoner dient een kamer met een vloeroppervlakte te hebben van tenminste 11 m2 met een minimale hoogte van 2.1 m en een minimale breedte van 1.8 m. Voor een toelichting op de technische eisen waar een kamerverhuurpand aan moet voldoen is een aparte folder verkrijgbaar: "Toelichting brandveiligheidseisen kamerverhuur".

We spreken van kamerverhuur
wanneer het pand door drie of meer alleenstaanden
zal worden bewoond.

Vergunningen
We spreken dus van kamerverhuur wanneer het pand door drie of meer alleenstaanden zal worden bewoond. Het pand mag pas verhuurd worden aan drie of meer alleenstaanden als de eigenaar van het kamerverhuurpand de benodigde vergunningen heeft.

Omzettingsvergunning
Voor het omzetten van een woning naar een kamerverhuurpand, is een omzettingsvergunning nodig. Hiervoor kan een aanvraag, op basis van de huisvestingsverordening, worden gedaan. Aan de hand van een toetsing aan de 10% regeling en wanneer kan worden vastgesteld dat er niet een ontoelaatbare inbreuk op een geordend woon- en leefmilieu in een straat of buurt ontstaat, kan een omzettingsvergunning worden afgegeven. Wordt deze verleend, dan wordt het pand automatisch als kamerverhuurpand bij de gemeente geregistreerd.

Gebruiksvergunning
De eigenaar van het kamerverhuurpand moet ook in het bezit zijn van een gebruiksvergunning op grond van de bouwverordening. Voordat een gebruiksvergunning wordt verleend moet het pand geïnspecteerd zijn. Het pand wordt gecontroleerd op technische eisen met betrekking tot de gezondheid, reinheid, hygiëne en brandveiligheid. Het kamerverhuurpand dient aan deze eisen te voldoen, voordat een gebruiksvergunning kan worden afgegeven.
Pas wanneer de gebruiksvergunning is verleend, mag het pand bewoond worden. (Zie voor een toelichting op deze technische eisen de folder: "Brandveiligheidseisen kamerverhuur"). Een gebruiksvergunning geldt voor drie jaar. Na die periode wordt een pand opnieuw geïnspecteerd, voordat de vergunning wordt verlengd. Daarmee is er blijvend toezicht op de hygiëne, de (brand)veiligheid en verdere staat van het pand.

Wat gebeurt er als mijn kamer niet op de lijst van
geregistreerde kamerverhuurpanden staat?

In dat geval is er sprake van een illegale situatie en loop je een groot risico binnenkort je kamer te moeten verlaten.
Vanzelfsprekend bestrijdt de gemeente dergelijke illegale situaties door haar handhavingstaak toe te passen en de eigenaar aan te schrijven de bewoning van het pand terug te brengen tot twee personen.

Corporatiepanden
Naast particulieren verhuren ook de corporaties panden kamergewijs. Hiervoor hebben de corporaties eveneens toestemming nodig van de gemeente.

Daarnaast hebben de corporaties met de gemeente afgesproken dat zij de gebruiksregels zuIlen naleven. Ook bewoners van corporatiepanden kunnen zich tot de gemeente richten als zij menen dat er sprake is van bouwkundige problemen. Zij moeten dan overigens wel eerst de problemen aan de eigen verhuurder (corporatie) hebben voorgelegd.

Gebruiksbepalingen
Aan de gebruiksvergunning kunnen naast eisen over de inrichting, ook eisen over het gebruik worden verbonden. Zo kun jij als huurder je bijdrage leveren aan de veiligheid en kun je overlast voor anderen beperken.
* Houd de vluchtwegen vrij. Zet geen fietsen, kratten, meubels of afval op de trap, overloop, gang en balkon. Dit geldt ook voor de keuken als daar een buitendeur is.
* Zet zelfsluitende deuren nooit vast. niet in geopende stand (brandwering) en niet in dichte stand (vluchtweg).
* Haal geen brandwerende platen van deuren en wanden.
* Haal geen deuren weg van keuken, berging en trapportaal. Deze moeten brand en rook een tijdlang tegenhouden.
* Zet fietsen in de daarvoor aanwezige stalling of schuur.

Voorkom in jouw woonomgeving overlast door lawaai en rommel. Zorg voor een goede verstandhouding met de buren als het gaat over fietsen stallen, onderhoud erven, tuinen, heggen en dergelijke.

Meer informatie?
Meer informatie zoals de kamerverhuurregeling en een lijst van geregistreerde kamerverhuurpanden kun je op de site van de gemeente Leeuwarden vinden. Voor meer vragen kun je ook bellen of schrijven naar:

Stadsontwikkeling,
Sector Bouwen en Wonen,
Oldehoofsterkerkhof 2,
Telefoon: 058 233 84 48
Of kijk op: www.leeuwarden.nl

Aan de tekst van deze bijsluiter kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige tekst en regels wordt verwezen naar de desbetreffende verordeningen. Deze verordeningen zijn te verkrijgen bij de centrale balie in de stadshal, of op te vragen bij Bouwen en Wonen, Oldehoofsterkerkhof 2.

December 2003.121


Einde tekst folder gemeente Leeuwarden voor kamerhuurders.

Hieronder volgt de letterlijke tekst van de folder van de gemeente Leeuwarden voor kamerVERhuurders:

INFORMATIE VOOR DE VERHUURDER
KAMERVERHUUR

Leeuwarden - Kennisstad
Eén van de speerpunten van de gemeente Leeuwarden is het versterken van de regionale (en deels landelijke) positie van Leeuwarden als kennisstad. Een voorwaarde hiervoor is een goede studentenhuisvesting.
In deze folder is te lezen hoe de gemeente door het scheppen van de juiste kaders een bijdrage levert aan de afstemming van het aanbod van woonruimte voor studenten, zowel kwantitatief (aantal kamers/woningen) als kwalitatief (differentiatie qua prijs, type en locatie) op de vraag.

Deze kaders worden aangegeven in een regeling voor kamerverhuur in de gemeente Leeuwarden, bestaande uit de huisvestingsverordening en de bouwverordening. Voor u als eigenaar/verhuurder van een kamerverhuurpand raden wij u aan de folder goed te lezen, omdat vooral u met deze regeling te maken krijgt.

Tijdens de inwerkingtreding van de regeling, ongeveer acht jaar geleden, was er een evenwicht op de kamermarkt. Er waren voldoende kamers beschikbaar voor studenten.
Inmiddels is er een potentieel tekort aan studentenhuisvesting. Uit onderzoek blijkt dat het aantal studenten en hiermee ook de vraag naar kamerverhuur in de toekomst alleen maar toeneemt. Dit heeft geleid tot nieuw beleid wat inspeelt op de huisvestingsbehoefte van studenten.

Nieuwe kamerverhuurregeling
De afgelopen vijf jaar was het in de gemeente Leeuwarden onmogelijk een 'normale' woning om te zetten in een kamerverhuurpand. De nieuwe kamerverhuurregeling brengt hier echter verandering in. Dit biedt een mogelijkheid om het aantal kamerverhuurpanden uit te breiden om het groeiende aantal studenten te helpen aan geschikte en (brand)veilige woonruimte. Verruiming van de kamerverhuurregeling biedt perspectief voor (toekomstige) eigenaars en verhuurders van kamerverhuurpanden.
In de nieuwe regeling is de zogenaamde 10% regeling opgenomen. Dit betekent dat maximaal tien procent van alle panden met dezelfde postcode in een straat of straatsdeel in principe in aanmerking kan komen voor kamerverhuur.
Door deze regeling wil de gemeente het aantal kamerverhuurpanden beter reguleren en spreiden. Door toepassing van de 10% regeling worden de kamerverhuurpanden evenwichtig over de stad verdeeld.
In de wijken Achter de Hoven, 't Vliet, Cambuur, Oranje Wijk en de Vrijheidswijk zijn al veel studentenwoningen of vindt op dit moment stedelijke vernieuwing plaats. Daarom zijn die wijken uitgesloten van de verruimde kamerverhuurregeling.

Wat is een kamerverhuurpand?
Een kamerverhuurpand kan worden omschreven als een gebouw, of een deel van een gebouw, met drie of meer kamers voor drie of meer alleenstaanden. Iedere bewoner dient een kamer met een vloeroppervlakte te hebben van tenminste 11 m2 met een minimale hoogte van 2.1 m en een minimale breedte van 1.8 m. Voor alle technische eisen waaraan een kamerverhuurpand moet voldoen verwijzen we u naar de bijlage bij hoofdstuk 6a van de bouwverordening, in de regeling kamerverhuur. Er is ook een aparte folder verkrijgbaar: "Toelichting brandveiligheidseisen kamerverhuur".

Vergunningen
We spreken dus van kamerverhuur wanneer het pand door drie of meer alleenstaanden zal worden bewoond. Het pand mag pas verhuurd worden aan drie of meer alleenstaanden als de eigenaar van het kamerverhuurpand de benodigde vergunningen heeft.

Omzettingsvergunning
Voor het omzetten van een woning naar een kamerverhuurpand, is een omzettingsvergunning nodig. Hiervoor kan een aanvraag, op basis van de huisvestingsverordening, worden gedaan. Aan de hand van een toetsing aan de 10% regeling en wanneer kan worden vastgesteld dat er niet een ontoelaatbare inbreuk op een geordend woon- en leefmilieu in een straat of buurt ontstaat, kan een omzettingsvergunning worden afgegeven. Wordt deze verleend, dan wordt het pand automatisch als kamerverhuurpand bij de gemeente geregistreerd. Een omzettingsvergunning is éénmalig, er hoeft geen verlenging voor te worden aangevraagd.

Heeft u een bepaald pand op het oog om mogelijk te gebruiken voor kamerverhuur, dan doet u er verstandig aan om vooraf te bellen met de gemeente. Bij de gemeente kan meteen voor u worden nagekeken of het betreffende pand binnen de 10% regeling valt en mogelijk geschikt (te maken) is voor kamerverhuur.

Gebruiksvergunning
De eigenaar van het kamerverhuurpand moet ook in het bezit zijn van een gebruiksvergunning op grond van de bouwverordening. Voordat een gebruiksvergunning wordt verleend, moet het pand geïnspecteerd zijn. Het pand wordt gecontroleerd op technische eisen met betrekking tot de gezondheid, reinheid, hygiëne en brandveiligheid, zoals omschreven in hoofdstuk 6 van de bouwverordening. Het kamerverhuurpand dient aan deze eisen te voldoen, voordat een gebruiksvergunning kan worden afgegeven. Voor de bestaande kamerverhuurpanden verandert er niet veel op het gebied van de technische eisen. Op de eisen die destijds aan de vergunning werden gesteld is een aanvulling gekomen. In navolging op het nieuwe bouwbesluit worden optische rookmelders aangesloten op het lichtnet, verplicht gesteld. Het niet treffen van de voorgeschreven aanvullende voorzieningen of het niet voldoen aan de voorwaarden, leidt tot weigering of intrekking van de gebruiksvergunning.
Pas wanneer de gebruiksvergunning is verleend, mag het pand bewoond worden. (Zie voor een toelichting op deze technische eisen de folder: "Brandveiligheidseisen kamerverhuur"). Een gebruiksvergunning geldt voor drie jaar. Drie maanden voor beëindiging van de vergunning dient een verlenging te worden aangevraagd. Een pand moet opnieuw geïnspecteerd worden voordat de vergunning wordt verlengd. Daarmee wordt blijvend toezicht op de hygiëne, de (brand)veiligheid en verdere staat van het pand uitgeoefend.

Gebruiksregels
Hebt u toestemming tot kamerverhuur, dan bent u verplicht de bewoners goed te informeren over verantwoord gebruik van het pand, zowel intern (hygiëne, veiligheid, vluchtwegen) als extern (onderhoud erf/tuin, fietsenstalling, geluidsoverlast e.d.)
Als verhuurder kunt u worden aangesproken op het gedrag van uw huurders.

Corporatiepanden
Naast particulieren verhuren ook de corporaties panden kamergewijs. Hiervoor hebben de corporaties eveneens toestemming nodig van de gemeente. Daarnaast hebben de corporaties met de gemeente afgesproken dat zij de gebruiksregels zullen naleven. Particulieren en corporaties worden dus gelijk behandeld.

Kosten
Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een omzettings- en gebruiksvergunning zijn leges verschuldigd. De leges staan opgenomen in de legesverordening Leeuwarden.

Meer informatie?
Mocht u nog vragen hebben, bel of schrijf naar:

Stadsontwikkeling en -beheer,
Sector Bouwen en Wonen,
Oldehoofsterkerkhof 2,
Telefoon: 058 233 84 48

Of kijk op: www.leeuwarden.nl

Aan de tekst van deze bijsluiter kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige tekst en regels wordt verwezen naar de desbetreffende verordeningen. Deze verordeningen zijn te verkrijgen bij de centrale balie in de stadshal, of op te vragen bij bouwen en wonen, Oldehoofsterkerkhof 2.

December 2003. 120


Einde tekst folder gemeente Leeuwarden voor kamerVERhuurders.

Hieronder volgt de letterlijke tekst van de folder van de gemeente Leeuwarden, bedoeld voor met name kamerVERhuurders inzake enige belangrijke brandveiligheidseisen waaraan een kamerpand moet voldoen:

TOELICHTING BRANDVEILIGHEIDSEISEN
KAMERVERHUUR

Waarom extra brandveiligheidseisen voor kamerverhuurpanden
Leeuwarden profileert zich als een groeiende studentenstad en kan nu al rekenen op ongeveer 5000 kamerbewoners. Een goede en veilige bewoning zijn extra punten van zorg.
Bij 'normale' bewoning is de hoofdbewoner verantwoordelijk voor de medebewoners en draagt ook zorg voor hun veiligheid. Dit is in een kamerverhuurpand niet het geval. Hierbij zijn het individuele bewoners met weinig sociale controle.
Het gebruik van de vele elektrische apparaten (tv, radio, pc, koelkast, magnetron, verwarming) en het meestal wervelende levensritme zorgen voor een verhoogd risico op het ontstaan van brandgevaarlijke situaties. Dit alles vraagt om een verscherping van de huidige regelgeving, zodat er in Leeuwarden op een verantwoorde manier door kamerbewoners gewoond kan worden. Deze extra eisen zijn ondergebracht in de bijlage bij hoofdstuk 6a van de bouwverordening. Om het één en ander te verduidelijken komen in deze folder enkele punten aan de orde die u inzicht geven in de systematiek en die u op weg helpen bij het gebruiksklaar maken van uw kamerverhuurpanden.

De scheiding tussen een kamerverhuurpand en een ander pand 60 min. WBDBO
(weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag)

De constructie tussen een kamerverhuurpand en een ander pand of ruimte met een andere functie moet een brandwerendheid van minimaal 60 minuten hebben. Lichtarmaturen, ventilatiekanalen en dergelijke mogen niet worden weggewerkt in deze constructie. In de praktijk kan dit betekenen dat bijvoorbeeld een plafondconstructie bestaande uit een houten balklaag met vloerdelen moet worden voorzien van twee lagen 12,5 mm dikke gipskartonplaten (verspringende aangebracht) met tussen de balklaag en het gips een mineraal isolatiemateriaal met een minimale dikte van 7 centimeter (bijvoorbeeld steenwol).
Polystyreen en dergelijke is als isolatiemateriaal niet toegestaan. Er kan ook worden gekozen voor een (vrijhangend) systeemplafond of een gelijkwaardige constructie.
Er moet echter altijd, door middel van productinformatie of een TNO rapport, worden aangetoond dat een constructie voldoet aan de brandwerende eis.
Verticale constructies voldoen als ze van een steenachtig materiaal zijn opgetrokken of aan beide zijden zijn voorzien van twee lagen 12,5 mm dikke gipskartonplaten (verspringende aangebracht), die beide geschroefd zijn met hiertussen een mineraal isolatiemateriaal. Ook hier geldt weer dat er gekozen kan worden voor een gelijkwaardige oplossing als uit productinformatie blijkt dat de constructie voldoet aan de brandwerende eis.

De scheidingconstructie in een kamerverhuurpand 30 min. WBDBO
De ruimten in een kamerverhuurpand moeten in sub-brandcompartimenten worden ingedeeld. Met andere woorden, plafonds en wand constructies die verblijfsgebieden (slaapkamer, keuken, woonkamer etc.) en vluchtwegen scheiden (inclusief aanwezige kastruimte, deuren en beglazing) moeten een brandwerendheid bezitten van minimaal 30 minuten.

Plafonds en wanden
In de praktijk houdt dit in dat wanden en plafonds van een steenachtig materiaal moeten zijn of dat ze voorzien moeten zijn van 9.5 mm gipskartonplaten of uit brandisolatieplaten als Nobranda, Promatect of een gelijkwaardig brandwerend plaatmateriaal met productinformatie, waaruit blijkt dat het product (de constructie) voldoet aan de brandwerende eis van 30 minuten WBDBO. Een bestaand bepleisterd rietplafond, mits in goede staat, voldoet ook aan de eisen. Deuren
De deuren in de constructie moeten 30 minuten brandwerend zijn (denk aan de productinformatie). In oude panden kan het voorkomen dat er geen standaard brandwerende deuren geplaatst kunnen worden door afwijkende maatvoering. Er kan dan gekozen worden voor het brandwerend maken van de huidige deuren door het aanbrengen van 30 minuten brandwerende plaat tegen de binnenzijde van de deur. Dit kunnen bijvoorbeeld 8 mm dikke brandisolatieplaten van Nobranda of Promatect zijn of een gelijkwaardig brandwerend plaatmateriaal met productinformatie, waaruit blijkt dat het product (de constructie) voldoet aan de brandwerende eis van 30 minuten WBDBO. De platen moeten met schroeven worden bevestigd. De aanslagbreedte van de kozijnen van deze deuren moet minimaal 2,5 centimeter zijn. Dit is te bereiken door het aanbrengen van hardhouten latten op de dagkanten van het kozijn zodat de huidige aanslag van meestal 1,5 centimeter wordt vergoot (zie figuur 1).

[Figuur 1 en 2 niet afgebeeld.]

Glasbezetting
Voor glas geldt dat de aanwezige glasbezetting in een brandwerende constructie moet bestaan uit draadglas van minimaal 6 mm dikte. Ieder afzonderlijk glasvlak mag niet groter zijn dan 1,5 m2. Het glas moet rondom zijn vastgezet met hardhouten glaslatten van tenminste 2,5 x 2,5 centimeter of met stalen profielen. Het glas moet rondom over een breedte van tenminste 2 centimeter zijn ingeklemd (zie figuur 2).

Materiaalgebruik
Materialen als zachtboard, polystyreentegels en diverse andere kunststoffen zijn in een kamerverhuurpand taboe. Deze materialen ontwikkelen bij eventuele brand ontoelaatbaar veel rook en zorgen ervoor dat een beginnende brand zich snel kan uitbreiden. Ook is het gebruik van hout in vluchtwegen om deze reden niet toegestaan. Algemeen kun je zeggen dat het materiaalgebruik in een pand brandwerend en rookbeperkend moet zijn.

(Gemeenschappelijke) trappen
Trappen en vloeren waarover een rookvrije vluchtroute voert, dient een brandwerendheid van 30 minuten met betrekking tot bezwijken te hebben. In de praktijk houdt dit in dat ook trappen aan de onderzijde moeten worden voorzien van 30 minuten brandwerende platen om te voorkomen dat de rookvrije vluchtroute het vroegtijdig begeeft.

Signalering brand
Op elke woonlaag moet in de rookvrije vluchtroute een niet-ioniserende rookmelder geplaatst worden die aangesloten is op het lichtnet en die voldoet aan NEN 2555. Het is raadzaam het installeren van deze rookmelders over te laten aan specialisten die bekend zijn met bovenstaande norm.

[Opmerking secretaris P.E.L.: Hier rees bij mij de vraag hoe het dan moet als een brand in of vlak bij de meterkast ontstaat, of door kortsluiting in de bedrading, waardoor de stroom uitvalt. Rookmelders met een mini-accu ingebouwd zouden dan de oplossing zijn, maar ik weet zo niet of iets dergelijks in de handel is.]

Nooduitgang, tweede vluchtweg
Vanuit een sub-brandcompartiment (kamer, keuken e.d.) dient langs ten minste twee onafhankelijke rookvrije vluchtroutes gevlucht te kunnen worden. Dit betekent dat als één rookvrije vluchtroute geblokkeerd is, gebruik kan worden gemaakt van een alternatief. Dit kan een brandtrap zijn of een kooiladder die direct bereikbaar is vanuit een gemeenschappelijke ruimte of bijvoorbeeld een vluchtroute via een platdak met een minimale afstand tot de eventuele brand van 20 meter. Een deur van een nooduitgang moet ten allen tijde van binnenuit, zonder gebruik te maken van sleutels of andere losse voorwerpen, kunnen worden geopend (bijvoorbeeld knopcilinder of panieksluiting).
In afwijking van het bovenstaande kan in de kleinere kamerverhuurpanden worden volstaan met één rookvrije vluchtroute indien: de loopafstand tussen de toegang van de kamer en de voordeur niet meer is dan 15 meter, en de vluchtroute is voorzien is van niet-ioniserende rookmelders, ten minste één op iedere woonlaag die zijn aangesloten op het lichtnet (e.e.a. volgens NEN 2555).

Vrije doorgang vluchtwegen en uitgangen
In doorgangen en uitgangen die voor ontvluchting noodzakelijk zijn, mogen geen voorwerpen aanwezig zijn die de vrije doorgang verminderen of die voor verwondingen kunnen zorgen.

Blusmiddelen: vaste slanghaspels of draagbare blustoestellen
Met het oog op brandbestrijding dient een brandslanghaspel te worden geplaatst. De brandslanghaspel moet op een zodanige locatie worden geplaatst dat alle verblijfsruimten bereikt kunnen worden. De brandslanghaspel moet direct bereikbaar zijn vanuit een verblijfsruimte. Een gelijkwaardige oplossing is het plaatsen van draagbare brandblustoestellen van minimaal 6 kg. Deze dienen geplaatst te worden op elke woonlaag en moeten direct bereikbaar zijn vanuit een verblijfsruimte.

Panden waarin meer dan 10 personen kunnen worden gehuisvest
Aan panden waarin meer dan 10 personen kunnen worden gehuisvest zijn aanvullende eisen gesteld qua noodverlichting, vluchtwegaanduiding, ontruimingsinstallatie etc. Ook moet er een beheerplan worden overlegd. Het is dan ook verstandig om hierover vooraf overleg te voeren om een goede indruk te krijgen van wat er van u wordt verwacht.

Meer informatie?
Voor meer vragen kun u bellen of schrijven naar:
Stadsontwikkeling en -beheer,
Sector Bouwen en Wonen,
Oldehoofsterkerkhof 2,
Telefoon: 058 233 84 48

Of kijk op: www.leeuwarden.nl

Aan de tekst van deze bijsluiter kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de volledige tekst en regels wordt verwezen naar de desbetreffende verordeningen. Deze verordeningen zijn te verkrijgen bij de centrale balie in de stadshal of op te vragen bij Bouwen en Wonen, Oldehoofsterkerkhof 2.

December 2003 .122


Einde tekst folder gemeente Leeuwarden over brandveiligheidseisen kamerpanden. Enig commentaar tussen [].

Als het goed is zouden de onderstaande panden een omzettingsvergunning EN een gebruiksvergunning moeten hebben van de gemeente Leeuwarden.
Als jouw pand er niet bij staat, maar toch drie of meer kamers heeft met drie of meer kamerhuurders, dan loop je het risico dat op een dag de gemeente tegen de eigenaar zegt:
Of u zorgt dat uw pand voldoet aan bepaalde bouwkundige eisen of u moet het aantal kamerbewoners terugbrengen tot maximaal twee personen. In feite zit je dan in een 'illegaal kamerpand'.
Een door de gemeente goedgekeurd kamerpand zou herkenbaar moeten zijn aan een schildje bij de voordeur of in de gang/hal, hoewel we nog niet zoveel van dergelijke bordjes hebben gezien...
Vandaar dus dat we onderstaande lijst publiceren voor kamerzoekenden en kamerbewoners.

LET OP! Als een kamerpand op de lijst voorkomt betekent dat niet dat automatisch ook de huurcontracten in orde zijn of dat de verhuurder niet meer huur vraagt dan wettelijk is toegestaan! Het betekent ook niet dat de verhuurder zijn pand nadat hij vergunning kreeg, altijd goed onderhoudt, vlot reageert op onderhoudsklachten ed.
De lijst is alleen bedoeld om de geregistreerde kamerpanden aan te geven.

De gemeente geeft in haar folders voor nadere vragen een telefoonnummer en een postadres. Dit telefoonnummer is: 058 - 233 84 48

Staat het adres van de kamer die je hebt gevonden niet op deze lijst, probeer dan nog eens op de website van de gemeente Leeuwarden zelf: Wellicht hebben zij net hun lijst daar ge-update.
De rechtstreekse link is:
http://212.206.207.138/digitaalloket/frontend/index.cfm?noCache=1&omgeving=internet&ingang=product&product_id=17201&referer=kamerverhuur

Je kunt natuurlijk ook het P.E.L. bellen (058-2671636) of ons een e-mail sturen: root@pel.xs4all.nl


LIJST VAN GEREGISTREERDE KAMERVERHUURPANDEN IN LEEUWARDEN
SITUATIE APRIL 2004

Geregisteerde Kamerverhuurpanden in Leeuwarden.

Op alfabetische volgorde

   Aakenstraat, Jacob van              3
   Aakenstraat, Jacob van              4
   Aakenstraat, Jacob van              5
   Aakenstraat, Jacob van              7
   Aakenstraat, Jacob van              8
   Aakenstraat, Jacob van             14
   Aakenstraat, Jacob van             16
   Aakenstraat, Jacob van             18
   Aakenstraat, Jacob van             34
   Aakenstraat, Jacob van             36
   Amelandsstraat                     14-A
   Anemoonstraat                      28
   Anjen, de                         121
   Archipelweg                        42-1
   Asbeckstraat, van                   4
   Asbeckstraat, van                  22
   Asbeckstraat, van                  44
   Asbeckstraat, van                  49
   Asterstraat                        18
   (Vergunning verleend. 
    Bezwaarschrifttermijn loopt nog
    t.m. 6 weken na 21/4/2004.)
   Baenstraat, Jan de                  8
   Baenstraat, Jan de                 14
   Bagijnestraat                      32-A
   Bakhuizenstraat, Ludolf            28
   Balckstraat, Claes Bockes          25
   Baljeestraat                       15-B
   Beethovenstraat                     6
   Binckesstraat, Jacob               57
   Binckesstraat, Jacob               59
   Bird, de                           61
   Bisschopsstraat                     6
   Bleeklaan                          27-A
   Bleeklaan                          88
   Bleeklaan                         101
   Bleeklaan                         104
   Bleeklaan                         105
   Bleeklaan                         145-B
   Bleeklaan                         147
   Bleeklaan                         149
   Blokhuisplein                      26
   Bolswertstraat, Bote van            2
   Bolswertstraat, Bote van           15
   Borniastraat                      111
   Bothastraat                         2
   Bothastraat                         3
   Bothastraat                         5
   Breedstraat                        59-B
   Bumastraat, Bernhardus             46
   Bumastraat, Bernhardus             55
   Bumastraat, Bernhardus             62
   Bumastraat, Bernhardus             65
   Camperstraat                       23
   Capellestraat, Jan van de           8
   Capellestraat, Jan van de           9
   Coehoornstraat, Menno van          26
   Corellistraat                      54-B
   Cronjéstraat                        9
   Cronjéstraat                       25
   Dahliastraat                       26
   Dokkumerstraat                      5
   Eebuurt                            16
   Eksterstraat                       13
   Eksterstraat                       18
   Elizabethstraat                     5
   Elizabethstraat                    10 BV
   Elizabethstraat                    12-B
   Elizabethstraat                    18-A
   Elizabethstraat                    18-B
   Elizabethstraat                    19
   Elizabethstraat                    21
   Elizabethstraat                    25
   Elizabethstraat                    26
   Elizabethstraat                    27
   Elizabethstraat                    28-A
   Elizabethstraat                    40
   Elizabethstraat                    42
   Elizabethstraat                    46
   Elizabethstraat                    50
   Emmakade                            3
   Emmakade                            6
   Emmakade                           75
   Emmakade                          133
   Emmakade                          146
   Emmaplein                          18
   Engelsestraat                      33
   Fabritiusstraat, Carel              1
   Franklinstraat                      5
   Franklinstraat                      7
   Frederikstraat, Cornelis            5
   Frederikstraat, Cornelis            7
   Frederikstraat, Cornelis           23
   Frederikstraat, Cornelis           45
   Frisostraat, Johan Willem           4
   Frisostraat, Johan Willem           7-A
   Frisostraat, Johan Willem           7-B
   Frisostraat, Johan Willem          17
   Frisostraat, Johan Willem          25
   Frisostraat, Johan Willem          30
   Geeststraat, Wijbrand de           31
   Geeststraat, Wijbrand de           85
   Geeststraat, Wijbrand de           93
   Geeststraat, Wijbrand de           95
   Goudenregenstraat                   1-B
   Goudenregenstraat                   1-C
   Goudsbloemstraat                   21
   Groentemarkt                        7
   Groningerstraat                     2-A
   Groningerstraat                     7
   Groningerstraat                     9
   Groningerstraat                    11
   Groningerstraatweg                  3 BV
   Groningerstraatweg                 58 BV
   Groningerstraatweg                114
   Groningerstraatweg                117
   Groningerstraatweg                369
   Halsstraat, Frans                  18
   Halsstraat, Frans                  32 A
   (Ruysdaelstraat 21)                    
   Hamkesstraat, Gale                  7
   Harlingerstraat                     2
   Harlingerstraat                     2-A
   Harlingerstraat                     2-B
   Harlingerstraat                     3
   Harlingerstraat                     4
   Harlingerstraat                     4-A
   Harlingerstraat                     4-B
   Harlingerstraat                     6
   Harlingerstraat                     6-A
   Harlingerstraat                     6-B
   Harlingerstraat                    10
   Harlingerstraat                    15
   Harlingerstraat                    18
   Heemstrastraat, van                 2
   Heemstrastraat, van                 4
   Heemstrastraat, van                10 
   Heemstrastraat, van                28
   Heemstrastraat, van                39
   Heemstrastraat, van                41
   Heerstraat, Margaretha de           3
   Herenwaltje                         9
   Hiddesstraat, Tjerk                27
   Hiddesstraat, Tjerk                70
   Hoeksterstraat                      9
   Hoeksterstraat                     14
   Hollanderdijk                      27
   Honthorststraat                    18
   Hooftstraat, P.C.                   4 
   Hooftstraat, P.C.                   8
   Hoogstraat, Grote                  12-BV
   Hoogstraat, Grote                  34-A
   Hoogstraat, Grote                  36
   Hoogstraat, Grote                  40
   Hoogstraat, Kleine                 18-A
   Hoven, Achter de                    6
   Hoven, Achter de                    6-B
   Hoven, Achter de                   83
   Hoven, Achter de                   87
   Hoven, Achter de                   97
   Hoven, Achter de                   99
   Hoven, Achter de                  103
   Hoven, Achter de                  131
   Hoven, Achter de                  131-A
   Hoven, Achter de                  166
   Hoven, Achter de                  180
   Hoven, Achter de                  197
   Hoven, Achter de                  263
   Hoven, Achter de                  310
   Huizumerlaan                      114
   Huizumerlaan                      120
   Insulindestraat                     4
   Israelstraat, Jozef                 6
   Israelstraat, Jozef                 8
   Israelstraat, Jozef                10
   Israelstraat, Jozef                13
   Jacobsstraat, Sint                 10
   Japicxstraat, Gysbert               1
   Japicxstraat, Gysbert               8
   Japicxstraat, Gysbert              12
   Japicxstraat, Gysbert              37
   Japicxstraat, Gysbert              39
   Japicxstraat, Gysbert              47
   Japicxstraat, Gysbert              76
   Japicxstraat, Gysbert              79
   Japicxstraat, Gysbert              81
   Japicxstraat, Gysbert              82
   Japicxstraat, Gysbert              85
   Japicxstraat, Gysbert              89
   Japicxstraat, Gysbert              91
   Japicxstraat, Gysbert              95
   Japicxstraat, Gysbert              96
   Japicxstraat, Gysbert             100
   Japicxstraat, Gysbert             108
   Japicxstraat, Gysbert             112
   Joubertstraat                       6 BV
   Jouwsmastraat                      18
   Jouwsmastraat                      21
   Jouwsmastraat                      23
   Jouwsmastraat                      25
   Kanaalstraat                        6
   Kanaalstraat                       14-A
   Kanaalstraat                       15 (17 t/m 139)
   Kerkstraat, Grote                   7
   Kerkstraat, Kleine                 17
   Kievitstraat                        2
   Klokstraat                         19-A
   Kochstraat, Robert                 39
   Koeplein                           36
   Koestraat, 1e                      33
   Koestraat, 2e                      22
   Koestraat, 2e                      26
   Kooijstraat, van der                6
   Kooijstraat, van der               13
   Kooijstraat, van der               14
   Kooijstraat, van der               23
   Kooijstraat, van der               24
   Kooijstraat, van der               26-28
   Kooijstraat, van der               27
   Kooijstraat, van der               29
   Krugerstraat, Paul                 37
   Kwartelstraat                      36-B
   Langendijkstraat, Pieter           11
   Leeuwarderstraat                   35
   Leeuwarderstraat                   37
   Leeuwarderstraat                   39
   Leeuwenhoekstraat, van              5
   Leeuwerikstraat                   100
   Lievensstraat, Jan                 48
   Lodewijkstraat, Willem              1
   Lodewijkstraat, Willem              9
   Lodewijkstraat, Willem             25
   Lodewijkstraat, Willem             57
   Lodewijkstraat, Willem             99
   Lodewijkstraat, Willem            117
   Loréstraat,Willem                   2
   Loréstraat,Willem                   4
   Loréstraat,Willem                  20
   Loréstraat,Willem                  22
   Loréstraat,Willem                  28
   Loréstraat,Willem                  34
   Loréstraat,Willem                  43
   Loréstraat,Willem                  77
   Loréstraat,Willem                 116
   Loréstraat,Willem                 124
   Loréstraat,Willem                 140
   Loréstraat,Willem                 147
   Louisastraat, Maria                27
   Louisastraat, Maria                30
   Meidoornstraat                     11
   Metsusstraat, Gabriël               1
   Molenpad                           37
   Molenpad                           39
   Molenpad                           41
   Molenpad                           43
   Molenpad                           71
   Molenstraat                        19
   Molenstraat                        76
   Moreelsestraat, Paulus             23
   Moreelsestraat, Paulus             25
   Murandstraat, Emmanuel              6
   Nassaupark, Oranje                  3
   Nassaupark, Oranje                  6
   Nieuwe Schrans                      8
   Nieuwe Schrans                     11
   Nieuweburen                       118-B
   Nieuwekade                         73
   Nieuwestad                         77
   Nieuweweg                           1
   Noordersingel                     100
   Noordvliet                          5
   Noordvliet                        143
   Noordvliet                        351
   Oeverstraat                         1
   Oeverstraat                         3
   Oeverstraat                         5
   Oostergrachtswal                    5-B
   Oostergrachtswal                  107
   Oostersingel                       14
   Oosterstraat, Oude                  2
   Panderstraat, Pier                  4
   Peperstraat                         8
   Peperstraat                        10
   Peperstraat                        12
   Poststraat                         32
   Rembrandtdwarsstraat 1e             4
   Rembrandtdwarsstraat 1e             6
   Rembrandtdwarsstraat 2e            17
   Rembrandtdwarsstraat 3e            11
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )   1A T/M  1K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )   3A T/M  3K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )   5A T/M  5K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )   7A T/M  7K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )   9A T/M  9K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  11A T/M 11K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  13A T/M 13K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  15A T/M 15K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  17A T/M 17K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  19A T/M 19K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  21A T/M 21K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  23A T/M 23K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  25A T/M 25K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  27A T/M 27K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  29A T/M 29K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  31A T/M 31K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  33A T/M 33K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  35A T/M 35K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  37A T/M 37K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  39A T/M 39K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  41A T/M 41K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  43A T/M 43K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  45A T/M 45K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  47A T/M 47K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  49A T/M 49K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  51A T/M 51K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  53A T/M 53K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  55A T/M 55K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  57A T/M 57K
   Rengerslaan ( lokatie Paardewei )  59A T/M 59K
   Reystraat, de la                   18
   Robinsonstraat                     54
   Robinsonstraat                    214
   Roekstraat                          9
   Ruiterskwartier                   103-A
   Ruyterweg, de                      12
   Ruyterweg, de                      30
   Sacramentsstraat                   25
   Saskiadwarsstraat 1e               12
   Saskiadwarsstraat 1e               14
   Saskiastraat                        6-B
   Schalkburgerstraat                  9
   Schalkburgerstraat                 28
   Schavernek, Groot                  13-B
   Schoolstraat                       17
   Schoppershofstraat                 11
   Schoppershofstraat                 13
   Schrans                            20-A
   Schrans                            63
   Schrans                            78
   Schrans                            90
   Schrans                           131
   Semsstraat, Johannes                9
   Semsstraat, Johannes               23
   Singelstraat                       12
   Slotmakersstraat                    7
   Soendastraat                       17-A/J
   Sontdwarsstraat                    46
   Sontdwarsstraat                    47
   Speelmansstraat                     1
   Speelmansstraat                    35
   Spoorstraat                         8
   Spoorstraat                        34-B
   Spoorstraat                        46
   Spoorstraat                       102
   Sportlaan                          10
   Sportlaan                          33
   Sprengerstraat, Willem             46
   Sprengerstraat, Willem             90
   Steijnstraat                       37
   Steijnstraat                       39
   Stienserstraat                      6
   Stienserstraat                     24
   Swartstraat, Pieter de              8
   Swartstraat, Pieter de              9
   Swietenstraat, van                  8-10
   Sytzamastraat, van                  5
   Sytzamastraat, van                  7
   Sytzamastraat, van                  9
   Sytzamastraat, van                  9-A
   Sytzamastraat, van                 11
   Sytzamastraat, van                 17
   Sytzamastraat, van                 21
   Sytzamastraat, van                 24
   Sytzamastraat, van                 30
   Tademastraat, Alma                 20
   Tademastraat, Alma                 22
   Tademastraat, Alma                 24
   Tademastraat, Alma                 26
   Tademastraat, Alma                 28
   Tademastraat, Alma                 30
   Telemannstraat                      2
   Telemannstraat                      2-C
   Tesselschadestraat                124
   Tramstraat                          8
   Tramstraat                         10
   Tramstraat                         12
   Tuinen                              6-B
   Tuinen                             13-B
   Tuinen                             25
   Tuinen                             28-A
   Tuinen                             29-B
   Vegelindwarsstraat 3e              36
   Vegelindwarsstraat 8e               5
   Vegelindwarsstraat 8e               7
   Vegelindwarsstraat 8e              15
   Verkorteweg                         6
   Verkorteweg                         7
   Verkorteweg                        14
   Verkorteweg                        16
   Verkorteweg                        22 BV
   Verlengde Schrans                  22
   Verlengde Schrans                  48
   Verlengde Schrans                 110
   Verstolkstraat                     14
   Verstolkstraat                     36
   Verstolkstraat                     44
   Verzetsstraat                       8
   Vonckstraat, Elias                 16
   Voorstreek                         64-A
   Voorstreek                         81-A
   Vriesstraat, Vredeman de           50
   Weaze                              12-A
   Weerd                               6
   Weerd                              14-BV
   Weerd                              28
   Westerplantage                      9-G
   Wetstraat, De                       3
   Wiardastraat                        5
   Wirdumerdijk                       21-BV
   Wortelhaven                       102
   Woudstraat                          8
   Woudstraat                         32
   Woudstraat                         36
   Zaailand                           82-A
   Zuidergrachtswal                   17
   Zuidvliet                          10
   Zuidvliet                          52
   Zuidvliet                         230-B

Einde lijst.

Deze lijst is zo zorgvuldig mogelijk overgenomen van de gemeentelijke lijst van geregistreerde kamerverhuurpanden zoals die aan ons werd verstrekt. De Vereniging P.E.L. aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten/onnauwkeurigheden in deze lijst of voor de tekst zoals die is overgenomen uit de drie hierboven weergegeven gemeentelijke folders.
Aan deze publicatie op onze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Wend u in voorkomende gevallen tot de gemeente Leeuwarden.
De letterlijke tekst van de kamerverhuurregeling werd laatstelijk vastgesteld door de gemeenteraad op 26 november 2003. Formeel gaat het daarbij om de herziening van de Huisvestingsverordening en de wijziging van de Bouwverordening.


secretariaat Vereniging P.E.L.