KRAKERS BEZETTEN WEER PANDEN IN LEEUWARDEN
PATERSHUYS ONTRUIMD NA 'INBRAAK' KRAKERS


'Krakers bezetten weer panden in Leeuwarden.'
Uit de Leeuwarder Courant van maandag 3/11/2003 plus:
'Patershuys ontruimd na 'inbraak' krakers'
Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 5/11/2003.


Kraken gaat door, ook in Leeuwarden, nee juist in Leeuwarden! Er worden nu aan de lopende band panden gekraakt! Uit de Leeuwarder Courant van maandag 3/11/2003:

KRAKERS BEZETTEN WEER PANDEN IN LEEUWARDEN

LEEUWARDEN - In Leeuwarden zijn dit weekeinde opnieuw twee panden gekraakt. Vrijdagavond namen enkele krakers bezit van het Patershuys aan de Bagijnestraat. Zaterdag trok een groep in het voormalige pand van de Arbeidsvoorziening aan de Ampèrestraat. Hiermee komt het aantal kraakacties vanaf maart op zestien.

Het Patershuys was ooit het hoofdgebouw van het Bagijnenklooster. Eigenaar van het vijftiende eeuwse pand is vastgoedbeheerder Jan Boomsma, die er een historische attractie in had voorzien.
Recentelijk heeft hij zijn plannen aangepast. Het is nu de bedoeling er veertien logementen van te maken in combinatie met een bescheiden toeristische attractie.

[Dat is heel mooi, maar al jaren en jaren gebeurt er niks met het pand. Boomsma is een van de 'grote jongens' in de vastgoedwereld in de stad, net als Jan Riedstra. Inmiddels is het pand vrij snel na de kraak ook al weer door Boomsma plus een 'beveiligingsdienst' ontruimd, omdat het z.g. in gebruik zou zijn. Ik heb daar in al die jaren nog nooit enige sporen van activiteit mogen bemerken.]

De krakers die er nu zitten, komen grotendeels uit ontruimde kraakpanden elders in de stad, zoals de Arendstuin, 'Grozny' aan de Grote Kerkstraat en de voormalige galerie Van Hulzen, tegenover het Patershuys.

[Grozny is inderdaad via een vonnis van de rechtbank ontruimd, de ontruiming van Van Hulzen was eigenrichting en bluf van de eigenaar en of de Arendstuin ofwel het v.m. pand van de Dienst Sport en Recretatie van de gemeente bij de Kippeloop via een vonnis is ontruimd is mij niet bekend. Ik houd het er op dat men dat vrijwillig heeft verlaten omdat van binnen ook zowat alles er uit was gesloopt.]

Het pand aan de Ampèrestraat staat leeg sinds de Arbeidsvoorziening er haar cursussen staakte. Makelaardij Schoonhoven zoekt er al ruim twee jaar een nieuwe koper voor. De loods ernaast, op nummer zestien, had eind september de primeur van de drive-by-kraak, waarbij een grote groep jongeren de deur openbrak, een housefeest gaf en weer vertrok.

[Tja, maar of je dat nu kraken kunt noemen? Echt kraken houdt m.i. ook in: Er permanent in gaan wonen of werken ed. Kortom: Iets doen met de ruimte voor een wat langere tijd.
Voor wat betreft de Ampèrestraat: De mensen uit het Patershuys zouden daar naar verluidt ook heen zijn gegaan. Dat was wel nodig ook, want het schijnt om een groot pand te gaan met gangen van 40 meter lang, zo werd het aan ons omschreven. Er zouden daar eerst maar een paar mensen in hebben gezeten en dat is voor een groot pand naar mijn bescheiden mening wel wat weinig, zo niet te weinig.]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].

UPDATE Patershuys: Zoals al gezegd: De kraak van het Patershuys in de Bagijnestraat was al snel weer voorbij. Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 5/11/2003:

PATERSHUYS ONTRUIMD NA 'INBRAAK' KRAKERS

LEEUWARDEN - Het Patershuys aan de Leeuwarder Bagijnestraat staat weer leeg. De krakers, die er vrijdagavond in trokken, hebben het pand gisteravond op last van de officier van justitie verlaten. Volgens zowel eigenaar Jan Boomsma als de officier stond het pand helemaal niet leeg, maar werd het kloostergebouwtje gebruikt als opslag. In dat het geval is het geen kraak, maar inbraak.

[Mijn vermoeden is, dat als het hier was gegaan om een klein en onbelangrijk huiseigenaartje, die hetzelfde had beweerd als Boomsma, de OvJ had gezegd: "U moet maar een ontruimingsprocedure starten tegen de krakers." De 'opslag-truc' is overigens al zo oud als de wereld. Een maar per jaar even iets het pand in en uit slepen: Opslag en gebruik, nietwaar? En dus geen leegstand...]

De politie had het Patershuys vrijdagavond nog leeg verklaard. Boomsma zou de krakers er in dat geval alleen kunnen uitsturen op last van de rechter. In een kort geding zou hij moeten aantonen dat het pand in gebruik is, dat hij er een welomschreven plan voor heeft of dat er een koper is.

[M.a.w.: Nadat aanvankelijk leegstand was geconstateerd, wendde Boomsma zijn 'invloed' aan? En toen was er plotseling sprake van 'gebruik'...]

Boomsma's zoon Feiko ging met enkele medewerkers van beveiligingsbedrijf Schaaf naar het pand om te kijken of de krakers al weg waren. Ze waren net boodschappen aan het doen. Toen ze binnenkwamen, zat Boomsma samen met de bewakers en de politie op hen te wachten. De politie had met de officier gesproken, die had meegedeeld dat de krakers zich onrechtmatig in het pand ophielden.

De krakers pakten hun spullen en deden aangifte van huisvredebreuk. Ze zijn vertrokken naar het voormalige Centrum Vakopleiding aan de AmpŠrestraat, dat zaterdag werd gekraakt. Hier wonen inmiddels zeven krakers.

[Als daadwerkelijk sprake was van leegstand van het Patershuys, hebben de krakers gelijk met de aanklacht wegens huisvredebreuk, anders niet. Ik ben bang dat gezien het standpunt van de OvJ, de aanklacht geen kans maakt. Mij is niet bekend of de krakers ook een advocaat hebben ingeschakeld. Het bericht rept hier in elk geval niet over, dus ik vermoed dat dit niet het geval is.]


Einde 2e LC-bericht. Commentaar tussen [].