NIEUWSTE KRAAK:
BAGIJNESTRAAT 64 (v.m. galerie Van Hulzen)
Voormalige galerie Nieuwestad gekraakt
KRAAKACTIE AL VOORBIJ


'Nieuwste kraak: Bagijnestraat 64', eigen bericht 18/10/03 plus:
'Voormalige galerie Nieuwestad gekraakt.'
Uit de Leeuwarder Courant van 20/10/03 plus:
'Kraakactie al voorbij.'
Uit de Leeuwarder Courant van 21/10/03.


EIGEN BERICHT

LEEUWARDEN - 18/10/2003

BAGIJNESTRAAT 64 GEKRAAKT!

Zeer recent is Bagijnestraat 64 gekraakt door een jongen en een meisje.
De politie is op de hoogte gesteld.
Het gaat om een pandje in de binnenstad, dat vroeger deel uitmaakte van galerie Van Hulzen.
Daarna stond het lang leeg en vervolgens begon er een verbouwing. Alles werd kaal geslagen, tot aan de muren. Maar halverwege de verbouwing stopte dit plotseling en al geruime tijd gebeurde er niets meer. Hoe lang precies, heb ik niet bijgehouden.

Nu is het dus gekraakt. Betrokkenen meldden dat bovenin het dak lekt en dat daar het nodige aan moet gebeuren.
Het pand is puur gekraakt om in te wonen, verklaarden zij, vanwege de woningnood in de stad, met name bij de goedkopere woningen. Ze stelden ook nog dat dit momenteel het elfde kraakpand in de stad is.

secretariaat P.E.L.


UPDATE 20/10/2003:

Op maandag 20/10/2003 kwam de Leeuwarder Courant met het volgende berichtje over dit kraakpand:

Voormalige galerie Nieuwestad gekraakt

LEEUWARDEN - Voor de dertiende keer in de laatste acht maanden is in Leeuwarden een pand gekraakt. Afgelopen week gebeurde dat met Bagijnestraat 64. Het pand behoorde ooit toe aan Galerie Van Hulzen en is momenteel in bezit van Eric Zwanenburg uit Ryptsjerk.

[Informeel werd tegenover ons gesteld dat de eigenaar niet zou behoren tot het A-circuit, als men begrijpt wat ik bedoel.]

Sinds het internetbedrijf Narvic er twee jaar geleden vertrok, is het de Leeuwarder makelaar Jan Hettema niet gelukt het pand te verhuren. Het dak lekt; voor de ramen op de eerste verdieping zit triplex. Zowel Zwanenburg als de makelaar waren niet van kraak op de hoogte.

[Dat wijst dan op een leegstandsperiode van zo'n twee jaar. Wat nu de bedoeling was van die half afgemaakte verbouw, is me niet duidelijk: Moest het nu een bedrijfspand worden of een woonhuis, of beneden bedrijfsruimte en boven wonen?]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].

De dag nadat de kraakactie werd genoemd in de Leeuwarder Courant, was deze al weer voorbij...
Uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 21/10/2003:

KRAAKACTIE AL VOORBIJ

LEEUWARDEN - De dertiende Leeuwarder kraakactie van de afgelopen acht maanden is alweer voorbij. Krakers Klaas en Martine (ex-Arendstuin, ex-'Grozny') hebben het pand verlaten na een bezoek van de Ryptsjerker ondernemer Eric Zwanenburg, die eigenaar van het pand is.
"Ik heb gezegd dat ik het best begrijp, dat kraken, maar niet in mijn panden." Zwanenburg gaf hun anderhalf uur de tijd om te vertrekken.

[Ik ben benieuwd en kan bijna wel raden wat er nog meer is gezegd. De gebruikelijke dreigementen met geweld? Het beste is wellicht het pand opnieuw te kraken, maar dan met anderen en met meer mensen. Als het pand al jaren leeg staat, heeft de eigenaar formeel geen poot om op te staan en al mocht het een bedrijfspand zijn en al heeft de CDA-motie die het kraken van bedrijfspanden verbiedt, het met steun van VVD en LPF (lees bij die laatste: De onroerend-goed-mafia) helaas gehaald in de Tweede Kamer, daarmee is het nog geen wet. Er is ook nog een Eerste Kamer. En als de eigenaar geweld gebruikt, is dat simpelweg eigenrichting en strafbaar. Hij leek mij daartoe bereid, gezien zijn 'ultimatum'.]

Enkele dagen geleden werd de voormalige galerie Van Hulzen gekraakt. Het pand zit volgens de eigenaar in een 'renovatietraject' en staat tweeënhalf jaar leeg. Het staat te huur voor EUR 11.500 per jaar.

[Meneer heeft gevoel voor humor... Staat je pand jarenlang te verkrotten of is het half afgebouwd en deels dichtgespijkerd, dan zeg je gewoon dat je pand 'in een renovatietraject' zit. Nu nog even het jaar erbij noemen wanneer dat traject start...
Voor een half verspijkerd krot heeft de huurprijs ook wel iets: EUR 958/mnd ofwel f 2111/mnd...
Kortom: Dat vraagt bijna om herkraak...]


Einde 2e LC-bericht. Commentaar tussen [].