KRAKERS BEZETTEN MOLENROMP VLIET


Uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 18/7/2003.

Nadat nog maar pas het voormalige DSR-pand in het Arendstuingebied is gekraakt, is er opnieuw een kraakactie, de zesde binnen een aantal maanden! Uit de Leeuwarder Courant van vrijdag 18/7/2003:

KRAKERS BEZETTEN MOLENROMP VLIET

LEEUWARDEN - Twee Leeuwarder krakers en hun hond hebben woensdagnacht de voormalige molen De Haan aan het Zuidvliet als woning in bezit genomen. Het in oorsprong zeventiende-eeuwse bedrijfsgebouw wordt met sloop bedreigd.

Projectontwikkelaar Herman van der Werf wil ter plaatse woningen bouwen.
Een plan van de Leeuwarder architect Gjelt Glas voor verbouwing tot kantoor lijkt kansloos, omdat de gemeente hiervoor geen geld heeft.

Volgens de krakers stond de voormalige molen al drie jaar leeg. Ondanks schade door een brand is het pand goed bewoonbaar, zeggen ze. De nutsvoorzieningen zijn nog intact. De krakers willen er een atelier en expositieruimte in onderbrengen. De kraak is bij de politie gemeld.

[Vlak daarnaast staat ook al jaren een woonhuis plus werkplaats leeg. Het woonhuis was het voormalige kantoortje van stoomketelfabriek Henny van Duuren, maar die hebben al een aantal jaren een ander pand en zijn inmiddels samen gegaan met Lodema Installatietechniek onder de naam 'Instec'.]

De krakers willen met hun actie protesteren tegen de grote leegstand in Leeuwarden, vooral van kantoorpanden.
[Ik zou tenminste niet weten waar die 'grote leegstand' dan zit bij de woningen.
Voor wat betreft kantoren: Daar staat nogal wat leeg, bv. op de hoek van de Bleeklaan en Groningerstraatweg, boven restaurant De Luifel aan de Stationsweg enz.
Voor wat betreft atelierruimte: De gemeente heeft de Infirmerie aan de Wissedwinger, naast het gymnasium, helemaal laten verbouwen voor kunstenaars. Als ik het goed begrijp moest dat een soort kunstcentrum worden. Het was het paradepaardje van wethouder Arno Brok, die indertijd wethouder was voor cultuurzaken. Echter: De Infirmerie staat leeg, hoorden we onlangs en niemand gaat daar atelierruimte huren. Reden: De ateliers zouden EUR 500 per maand aan huur moeten doen...
Het is prachtig dat dit gebouw gered werd van sloop, maar niemand van de kunstenaars heeft het geld om hier in te gaan...]

"Daarom willen we het pand opknappen en goede contacten opbouwen met de buurt", zegt nieuwe bewoner Anne (39).
Wanneer De Haan enigszins bewoonbaar is, willen ze er een tentoonstelling organiseren over de 'nostalgische waarde' van de molen.
Anne: "We moeten onszelf van onze goede kant laten zien."


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].