VOORMALIG PAND DIENST SPORT EN RECREATIE GEKRAAKT!

NIEUWE KRAAKACTIE IN PAND AAN ARENDSTUIN


"Voormalig pand DSR gekraakt!" Eigen bericht.
"Nieuwe kraakactie in pand Arendstuin"
Bericht uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 15/7/2003.


EIGEN BERICHT

VOORMALIG PAND DIENST SPORT EN RECREATIE GEKRAAKT!

LEEUWARDEN 14/7/2003 Sinds ongeveer een week is volgens onze informatie het voormalige pand van de Dienst Sport en Recreatie gekraakt.
Na het downloaden van de "kraakhandleiding" van internet was men aan de slag gegaan...
Dat is binnen enkele maanden het vijfde pand wat gekraakt wordt.
Het gaat om het al jaren leegstaande pand in het Arendstuingebied naast de "kippeloop", het voetgangers- en fietsersbrugje naar de wijk Oldegalileën. Het is het enige pand in het Arendstuingebied wat nog overeind staat, nadat indertijd de Arendstuinschool en de marechausseekazerne aldaar werden gesloopt. Al jarenlang is er sprake van dat daar dure koopwoningen moeten komen, maar naar verluidt kan dat nog wel enige jaren duren.
Bedoeld pand moet echter als enige van de ooit bestaande gebouwen blijven staan omdat het een officieel monument is. Wij hoorden echter dat de krakers het pand aantroffen in een behoorlijk verwaarloosde en vernielde staat:
Zo bleken monumentale oude plafonds (gemaakt van een soort stro met stucwerk) deels vernield, binnendeuren waren gesloopt ed.
De eigendom van het pand, waarin dan t.z.t. naar verluidt enige dure appartementen in komen, zou onlangs ook in andere handen overgegaan zijn. Enige jaren terug werd het pand gebruikt als slaapplaats door zwervers en junkies, waarna vervolgens de ramen op de begane grond dichtgemetseld werden.

Afgelopen vrijdag waren er wat problemen met wat "kleerkasten van Heijmans" (het bouwbedrijf wat het nieuwbouwplan Arendstuingebied t.z.t. moet uitvoeren) die voor de bouwvak de houten platen voor de ramen op de eerste etage er weer voor wilden spijkeren. Deze platen waren door de krakers verwijderd. We hebben begrepen dat uiteindelijk mede door bemoeienis van een derde de zaak gesust werd en men uiteindelijk de platen op de eerste etage voorzover daar nog ramen inzaten heeft weggehaald en daar waar geen glas meer in zat, de platen zo heeft gemaakt dat ze open kunnen net zoals je een bovenraam open zet.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...


Secretariaat Ver. P.E.L.

NIEUWE KRAAKACTIE IN PAND AAN ARENDSTUIN


Waarschijnlijk naar aanleiding van ons bericht en/of een gesprek dat de krakers hadden met de tv van Omroep Friesland, kwam de Leeuwarder Courant op dinsdag 15/7/2003 met het volgende bericht:

NIEUWE KRAAKACTIE IN PAND AAN ARENDSTUIN

LEEUWARDEN - Voor de vijfde keer in twee maanden is in Leeuwarden een leegstaand pand gekraakt.
Het betreft een voormalig onderkomen van de gemeentelijke dienst sport en recreatie aan de Arendstuin, vlakbij de "Kiepeloop". Enkele krakers hebben voorlopig hun intrek genomen in het monumentale pand. De gemeente, die eigenaresse is, wil dat de krakers zo snel mogelijk vertrekken. Zij overlegt hierover met haar advocaat.

[Het pand staat al jaren leeg en het nieuwbouwplan en verbouwplan gaan nog lang niet van start. Kennelijk is de gemeente nog steeds eigenaar van het pand. Ze zullen het wel proberen te spelen via andere verordeningen: Het zal plotseling wel heel onveilig zijn, brandgevaarlijk enz. Niet dat de gemeente zich daar normaliter druk om maakt:
Leeuwarden gedoogt normaal van alles en nog wat. Om een actueel voorbeeld te noemen: Volgens de Woningwet heeft de gemeente het toezicht op bv. gasleidingen in woningen achter de meter. Uiteraard is de eigenaar voor het onderhoud verantwoordelijk, maar daar hoort ook toezicht bij. Ooit van gehoord? Nee? Welnu, de gemeente ook niet. Zo gaat het ook met de handhaving van het vergunningstelsel van de nieuwe Bouwverordening die per 1/1/2003 van kracht werd:
"Ja, er is wel een vergunning nodig, maar we doen hier niets aan...."
Kortom: Lekker gedogen... Zolang dat hen het beste uitkomt..]

Voor het kraakpand bestaan verbouwplannen. In de naaste omgeving moeten in totaal 23 nieuwe woningen komen. Heijmans Projectontwikkeling zal de plannen uitvoeren. De vastgoedtak van dit bedrijf is toekomstig eigenaar van het appartementencomplex.

[Nu dus nog niet. Zij kunnen voor de eigendomsoverdracht geen ontruiming eisen.]

De ramen van het verwaarloosde pand zijn na een kraakactie in 1999 dichtgemetseld. Een etage hoger zijn de ramen voorzien van houten schotten. In het plafond zitten gaten, geen ruit is meer heel.
Elektriciteit en stromend water ontbreken.

[Of ook de installaties voor elektra en water er uit gesloopt zijn, is mij niet bekend, maar het zou me niets verwonderen. Als dat het geval is, wordt het wel behelpen, zeker met het water.]

"Er is niet eens een wasbak", zegt Merijn (16) uit Leeuwarden, die samen met stadgenoot Jildou (17) de wacht houdt in het pand.
Voorlopig moeten de bewoners hun behoefte doen in een emmertje. Wanneer het pand een beetje is opgeknapt, willen ook zij erin trekken. Voorlopig slaapt alleen Klaas Boersma (19) er met een vriendin. In een hoek op de eerste etage ligt de koevoet die bij de kraakactie is gebruikt. Verder staan er wat oude banken.

De muren zijn beschreven met graffiti.
"Van de vorige krakers", verklaart Jildou. De meiden zelf bewoonden tot voor kort een afbraakpand in de Tweede Vegelindwarsstraat. Kort geleden is dit huis op last van de gemeente dichtgetimmerd.
"We hebben niet eens onze meubels kunnen meenemen", zegt Jildou verontwaardigd. "En dat, terwijl onze buren daar tot eind augustus mogen blijven."

[Laatst stond in de Leeuwarder Courant een foto van de sloop in de Vegelinbuurt. Op de foto was te zien dat het hele huis was gesloopt, op het aanrecht in de keuken na. Naast het aanrecht stond nog gewoon een fornuis en een koelkast. Maar het vreemdste was, dat er nog gewoon pannen op het fonnuis stonden en op het aanrecht, alsof de bewoner(s) overhaast het huis had(den) verlaten...
Of dat het bewuste huis is, weet ik niet. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat in de Vegelin lang niet alles verloopt volgens de gemaakte afspraken en procedures.]

Merijn: "Het is lullig. Overal slopen ze goedkope huurwoningen om er onbetaalbare koopwoningen voor in de plaats te zetten."

[De wal is bezig het schip te keren: Ik verwacht steeds meer van dit soort kraakacties, kraakacties uit pure woningnood, om zichzelf aan onderdak te helpen.]

De krakers ontkennen samenwerking met krakers in de panden aan het Zuiderplein, de Klanderijstraat en de Grote Hoogstraat. Van een oplevende kraakbeweging is volgens hen geen sprake.
Merijn: "Klaas had gewoon woonruimte nodig, meer niet."

[Dit wijst er op dat dit een echte 'noodkraak' is, puur ontstaan vanwege het gesloop van goedkopere huisjes. Tevens heerst er kamernood, zodat ook voor degenen beneden de 18 jaar, zowat niks is te vinden. Er zouden gewoon weer panden moeten worden verbouwd voor jongerenhuisvesting, bv. leegstaande oudere kantoorpanden. Overigens zou enige wederzijdse hulp en bijstand tussen de verschillende kraakpanden geen luxe zijn, al was het maar voor heel praktische dingen: Reparaties van bv. waterleidingen, elektra, ruiten herstellen, wat verven ed.]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].