PAND ZUIDERPLEIN 39 IN LEEUWARDEN GEKRAAKT!!!


Bericht van de Kraakgroep Groningen 11/5/2003.


Via de kraken-postlijst ontvingen we het volgende bericht, wat daarheen was gestuurd door de Kraakgroep Groningen en het betekent in korte tijd dat dit de tweede kraakactie is in Leeuwarden. Medio maart jl. was er een (vermoedelijke) solo-actie van iemand die het pand "De Boerderie" had gekraakt aan de Grote Hoogstraat.
Dit is echter een meer georganiseerde kraak door een groep mensen.
Het pand waar het om gaat was vroeger het kantoor van de beruchte makelaar en huisjesmelker Roelof Steinvoorte, die zelfs onder zijn collega-makelaars slecht bekend stond toentertijd...
Dan moet hij het wel erg bont hebben gemaakt...
Steinvoorte werd indertijd vermoord en de moordenaar werd nooit gevonden...
Daarom is ook altijd duister gebleven of de moord iets had te maken met zijn optreden als verhuurder of dat andere motieven een rol hebben gespeeld. Steinvoorte had veel huisjes en krotjes in bezit en na zijn dood is de Stichting Roelof Steinvoorte stukje bij brokje dat bezit gaan verkopen.
Nu is dus zijn voormalig kantoor gekraakt, vlak bij het indertijd laatste kraakpand van de stad, enige huizen verderop, waar later kraakwachten inkwamen. Dat pand was het v.m. kantoor van notaris Wierda en het werd toen al vrij snel weer ontruimd, waarna er kraakwachten hun intrek namen. Hieronder volgt het bericht van de Kraakgroep Groningen:

ZUIDERPLEIN 39 TE LEEUWARDEN GEKRAAKT!!!

Beste mensen,

Afgelopen nacht is in het kader van de landelijke kraakdag het Zuiderplein 39 in Leeuwarden gekraakt.
Een groep Leeuwardse krakers is in samenwerking met kraakspreekuur Groningen tot deze aktie overgegaan.
Dit omdat er in Leeuwarden enorm veel leegstand is ten gevolge van speculatie en stadvernieuwing. Daarnaast is het bijna onmogelijk om in de Friese hoofdstad een betaalbare woning te vinden.

Het pand is vroeger het kantoor van makelaar Roelof Steinvoorte geweest verder zijn er enkele ruime bovenwoningen. Roelof Steinvoorte is zo'n tien jaar geleden vermoord en het pand is al sinds korte tijd na zijn dood niet meer in gebruik. De tegenwoordige eigenaar is stichting Roelof Steinvoorte die het pand al een kleine 10 jaar heeft laten leegstaan en verkrotten. Er zijn geen plannen voor het pand en de politie vertelde ons dat ze eigenlijk al tijden op krakers hebben zitten wachten (zo gaat dit blijkbaar in Leeuwarden).

Persbericht en ander nieuws zal spoedig volgen.

Groeten, KSU Groningen

--------------------------------------------------
Afmelden, e-mail: kraken-post-unsubscribe@dvxs.nl
Opnieuw aanmelden: kraken-post-subscribe@dvxs.nl
Faq: kraken-post-faq@dvxs.nl
Website: http://krakenpost.nl
       TERUG NAAR HUIS-nieuws:
   http://krakenpost.nl/backhome.html
[11 May 17:00u]: 225 abonnees + 183 niet-abonnees
--------------------------------------------------