LEEFSTIJL BUURT AANGEDUID VOOR HUURDER IN SPE


Opgehaald van website Eindhovens Dagblad: "Leefstijl buurt aangeduid voor huurder in spe" plus commentaar secretaris P.E.L. Datum: 16/10/2002.


Opgehaald van website Eindhovens Dagblad:

'Leefstijl' buurt aangeduid voor huurder in spe

Woensdag 16 oktober,
De Eindhovense corporaties SWS en Hhvl willen bij de woningverdeling veel meer gaan letten op de 'leefstijl' van de huurders.

'Samen met de bewonersvertegenwoordigers in de wijken geven we elke wijk een omschrijving', zegt SWS-directeur F. Osterop.
'Bijvoorbeeld: is het een volkswijk waar je met een kratje bier buiten zit, of is het een nette buurt waar de bewoners van rust en keurig onderhouden voortuintjes houden? Die omschrijvingen zetten we straks bij de informatie over een vrijkomende huurwoning. Dan kunnen woningzoekenden iets zoeken in een buurt die bij hen past.'
Osterop verwacht dat dit systeem in ongeveer tachtig procent van de gevallen vanzelf werkt.
'Maar in bepaalde gevallen, als wij twijfelen of een kandidaat wel bij een bepaalde woning of buurt past, zullen we met hem een gesprek aangaan.'
Daarbij wordt dan niet gekeken naar iemands afkomst. Osterop noemt als voorbeelden een bijstandsgerechtigde die een erg dure huurwoning wil en een jongere die in een complex wil gaan wonen waar veel senioren zitten die van rust houden.
'Indien nodig zullen we de woning aan een ander toewijzen. Uiteindelijk beslist de woningcorporatie.'


Einde bericht uit Eindhovens Dagblad.

Commentaar: Ik zie dit deels als positief en deels als negatief. Het positieve zit in de wijkomschrijvingen, mits dit in neutrale termen gebeurt en de meeste buurtbewoners zich kunnen vinden in die omschrijving. In zoverre lijkt het wat op de "Woonbeeldenmethode" die ooit werd gelanceerd door de LOBH, een van de drie voorlopers van de huidige Nederlandse Woonbond.
Het is ook positief voorzover het de eigen keuze van de woningzoekende respecteert.

Het idee is negatief voorzover de woningcorporatie een beetje etiketjes op huurders gaat plakken en hen een bepaalde 'woonstijl' toedicht en vervolgens de gewenste woning weigert. Je kunt niet stellen: Jongeren zijn zus en ouderen zijn zo.
Elk individu, jong of oud, is weer anders en verantwoordelijk voor slechts zijn/haar eigen gedrag.
Neutrale wijkomschrijvingen maken: Prima, maar geen etiketjeplakkerij op huurders! Want: Wie zich echt gedraagt als een slecht huurder en permanent overlast veroorzaakt kan toch door de woningcorporatie via een vonnis van de rechter het huis uit worden gezet? Dit is een van de vijf wettelijke huuropzeggingsgronden.


secretaris P.E.L.