DE GROOT TOPMAN BIJ NWF


Uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 30/6/2002.


Even een wat ouder bericht uit de Leeuwarder Courant van dinsdag 30/6/2002:

DE GROOT TOPMAN BIJ CORPORATIE NWF

LEEUWARDEN - Fred de Groot (51) uit Noordwolde is de nieuwe topman van corporatie Nieuw Wonen Friesland (NWF) in Leeuwarden.
Als directeur-bestuurder volgt hij per 1 september Andries Zwart op, die kortgeleden met pensioen ging.

De voorbije vier jaar was De Groot directielid van Achmea Vastgoed in Amsterdam. Hiervoor bekleedde hij verschillende leidinggevende functies bij de verzekeraar Achmea en Aegon. NWF bezit en beheert 10.000 woningen in Leeuwarden, Menaldumadeel en Leeuwarderadeel.


Einde LC-bericht.

Commentaar: Het is dus niet adjunct-directeur Richard Kropff die nu directeur wordt, maar iemand van buiten. Het is duidelijk dat NWF steeds meer verschuift van een woningcorporatie naar een institutionele belegger, gericht op rendement en winst. Vandaar de keuze voor iemand met als vorige baan directielid bij Achmea Vastgoed.
Het NWF-beleid zal dus nog minder 'sociaal' worden dan het al was en ik zie het nog wel eens met de corporaties zo eindigen, dat er fusies komen tussen vastgoed maatschappijen en woningcorporaties.
Kortom: Vergeet woningcorporaties maar: Er zullen alleen grote beleggers zijn en huisjesmelkers, maar veel verschil zal er tussen beiden niet meer zijn.
In zoverre kan ik me wel voorstellen dat Duivesteijn (PvdA) in het begin vond:
Verkoop alle woningen aan de huurders, met vermoedelijk als achterliggende gedachte: "Voor het te laat is."
Anecdote: Remi Poppe van de SP en Adri Duivesteijn van de PvdA staan bij het koffiezetapparaat in de Tweede Kamer. Duivesteijn tegen Poppe: "Principieel heb jij gelijk (sociale huurmarkt behouden) maar praktisch gesproken heb ik gelijk". (verkoop zoveel mogelijk huurwoningen aan de huurders)
Het trieste is, dat m.i. noch het een noch het ander het geval is/wordt: Steeds minder sociale huurwoningen en ondanks de Wet Bevordering Eigen Woningbezit voor lagerbetaalden een koophuisje buiten bereik...


Secretaris P.E.L.