Wij ontvingen van de Werkgroep voor Volkshuisvesting uit Lekkumerend een nieuwe Wijkkrant (nr. 3) Hieronder de complete tekst:


WIJKKRANT VOOR DE VRIJHEIDSWIJK

Werkgroep voor Volkshuisvesting

OKTOBER 2001
CONTACTADRES: ROBINSONSTRAAT 139
TEL: 2672513

No 3
25 ct

We hebben een nieuwe wijkwethouder Hoera, hoera, hoera. Het leek ons een goed idee dat hij meteen maar even met ons kennis mag maken. Kan hij meteen ook zien wat voor puinhoop Bilker heeft achtergelaten en wat stadsvernieuwing in werkelijkheid betekent.

Om te beginnen bij het begin: De stadsvernieuwing is gebaseerd op een rapport dat Kwaliteit Rounom  heet. Dat rapport gaat ervan uit dat een 3000 gezinnen wel willen verhuizen, en dan een koophuis nemen. Dat wilden die mensen ook wel, maar ze hadden het geld er niet voor. In de stad waren alleen maar slechtere huizen te koop, dan de huizen die de mensen nu huurden. Er is dus geen huis vrijgekomen om mensen die door sloop worden verdreven opnieuw een huis aan te bieden.

De sloopplannen in het Mariniersespel en in de Vegelinwijk net zo goed overigens, lopen stuk op het waanidee, dat er 3000 woningen over zouden zijn. Waarin naar hartelust herplaatst zou kunnen worden. Dus heeft Nieuw Wonen en zal BWL binnenkort ook wel voorrang geven aan mensen die door sloop dreiging een ander huis moeten zoeken. Alleen en dat weten we niet uitsluitend uit de woonkrant: die huizen zijn er gewoonweg niet. Die Adema van het rapport Kwaliteit Rounom heeft met zijn rapport gemeente raad en ook de wethouders misleid, een rad voor de ogen gedraaid zeggen we dan.

De voorrang bij herhuisvesting is dus als belofte geen cent waard. Integendeel het gaat U nog centen kosten ook. De woningen die ze U aanbieden zijn kleiner, hebben meestal geen tuin zijn niet eens benedenwoningen, dingen die U hier allemaal wel heeft. En de huizen waar U voorrang in heeft hebben vaak geen centrale verwarming is ons bij navraag gebleken. Slechter en ook duurder, dat is de slagzin van de verbetering van de woonkwaliteit in werkelijkheid. Want het is niet voor de gewone huurder, het is voor de kopers, die straks op Uw plekje moeten wonen.

We hebben dit al vaker gezegd, maar we willen de heer Krol, onze nieuwe wijkwethouder laten zien dat het schip al gestrand is voor de 100 gezinnen van de 141 die nu nog in het Mariniersespel wonen is geen plaats. In 5 weken is er nog een gezin verhuisd. De resultaten van de ontvolking van het Mariniersespel: de ontvolking is niet begonnen bij de grote gezinnen, maar bij de incomplete gezinnen en alleenstaanden. Meneer Krol, kom met de mensen hier praten en niet met die verkalkte klankbordgroepen. Ga op de adressen binnen en spreek met de mensen. Dan hoort U de problemen.

Er is kamernood in Leeuwarden, maar dat is een uitvloeisel van de Woningnood en U meneer Krol zit in de meest bedreigde wijk.
U zult die uitvoerders van dit slechte beleid de ogen moeten openen. Voor zover we weten staat die Adema van dat plan al weer klaar met een voorstel om de volgende groep mensen te verjagen, we verwachten dat er weer een Espel plat gaat ten koste van mensen met een dikke beurs, die een goed uitzicht willen. Het is hier niet voor niets de noordrand. Als je hoog zit kun je Dokkum zien liggen....

We willen nog even ingaan op de gelijkwaardige woonruimte : als het maar een iemand overkomt dat hij moet worden ontruimd dan lijkt dat onwil, maar als er veertig gezinnen moeten worden uitgezet, dan is dat ronduit slecht beleid. En dat heeft weer gevolgen voor de sociale opbouw in andere wijken, want ontruimen deden ze dat niet met asocialen, vroeger, heel lang geleden?...
Het lijkt erop dat binnenkort fatsoenlijke burgers worden uitgezet. Er speelt zich in het verborgene al een klassestrijd af. De mensen met de dikke beurzen willen die met de smallere beurzen verdrijven. Nieuw Wonen Friesland is nog lang niet van zijn herhuisvestingsproblemen af. denken we zo.

Bilker heeft een tijdje voor zijn afscheid gezegd: ook al is heel Leeuwarden tegen, het gaat door! Wat we een keer van plan zijn, dat moet doorgaan, al zal heel Leeuwarden er nadeel van hebben. Nou dat kennen we al bij Wet onroerende zaakbelasting, waarvan de aanslag voor de gewone burgers veel te hoog is uitgevallen. Ook hier is weer de eigen zin van de wethouder doorgevoerd.

De wethouder komt naar ons toe op maandag 29 OKTOBER, in de Blokkendoos om 8 uur. Komt allen en overtuig hem, dat het zo niet moet.

Bij wie kunnen de mensen aan kloppen?
daar kan wethouder Krol dan mooi een antwoord op geven . Want U weet net zo goed als de Werkgroep Volkshuisvesting dat alles over hun hoofd heen is bedisseld en dat ze er zelf geen inspraak in hebben gehad.

Van een laag democratisch gehalte gesproken! En dan staan sommige politici nog te kijken als er weer minder mensen op hun partij stemmen en dat de opkomst ook weer zoveel lager is. Dat is toch hun eigen schuld, ze doen altijd iets tegen hun kiezers. Nu de Wethouder er toch is mag hij wel eens komen vertellen hoe dat zit met de herhuisvesting. Dan weet hij ook meteen dat hij er uiteindelijk voor verantwoordelijk is en dat zijn positie nu al een kruitvat is.

AVONTUREN VAN DE WERKGROEP.

Vrij plotseling werden we uitgenodigd voor het wijkpanel. Jonge, wat een verkalkte bende. Na dit twee keer aanwezigheid bleek ons dat ze niet het echte belang van de wijk dienen. Ze zitten er voor zichzelf, de meesten wonen in eigen huizen, in dure huurflats, verzorgingsflats en de gemiddelde leeftijd ligt boven de 55.
Ze vertegenwoordigen dus niet de allochtonen; de jongeren, de studenten de alleenstaanden en de werkenden.
We hebben een afscheidsbrief geschreven met ondertekening: In Vrede.

WIJ WILLEN U OP ALLERLEI MANIEREN HELPEN.

We gaan als U wilt met U naar mevrouw Koning naar het Gemeentehuis en andere zaken waar U Hulp of een getuige bij nodig heeft. U kunt ons bellen dat staat boven aan de krant.

WIE OOK ERG GOED ZIJN, DAT IS HET PEL. 267 16 36


Einde tekst wijkkrant.