Interview met staatssecretaris Remkes vanochtend (22-6-2001) voor radio:

Over de koopsubsidie: Grens is nu fl. 259.800,- voor de woning en de toegestane lening maximaal fl. 207.800,- Dus: Maximaal in te zetten spaargeld: fl. 52000,-

N.B.: Dit spoort voor een tweepersoonshuishouden netjes met het maximale vermogen wat men mag hebben om nog voor koopsubsidie in aanmerking te komen, nl. fl. 59.700,- Het spoort niet met het maximale vermogen wat een alleenstaande mag hebben: fl. 40.500,-
Zijn/haar koophuis met koopsubsidie kan dus niet duurder zijn dan: fl. 207.800,- plus fl. 40.500,- is: fl. 248.300,-
Zonder inzet van eigen spaargeld kan in beide gevallen het huis niet duurder zijn dan fl. 207.800,- (In de praktijk ong. 12% lager omdat ook alle kosten koper mee moeten worden gefinancierd)

Remkes stelde vanochtend in radiointerview dat hij die fl. 207.800,- wil optrekken naar een bedrag 'ergens tussen de 2 en 3 ton', waarbij hij dacht aan ongeveer 2,5 ton, 'waarvoor het m.i. mogelijk is een nieuwbouwwoning neer te zetten'. Over verhoging van het maximaal in te zetten eigen spaargeld is niet gesproken. Blijft dat gelijk, dan komt een gezin met spaargeld uit op een huis omstreeks 3 ton en een alleenstaande op 2,9 ton.

Het bedrag van 2,5 ton betekent m.i. ongeveer de goedkoopste eengezins-nieuwbouwwoning zoals Skets aanvankelijk had voorzien in de Vegelin. M.i. geen aanrader: Wordt het simpelste van het simpelste waarbij de kitspuit kwistig is gehanteerd. (Spreek wel eens bouwvakkers over bv. de kwaliteit van de nieuwbouw in Zuiderburen. Ook daar volgens hen 'standaard nieuwbouw = standaard slecht')
Echter: 2,5 ton inzetten in bestaande bouw geeft m.i. betere mogelijkheden: Vaak wat degelijker huis.
Veel gebruikte opknapmethode: In jaren daarna combinatie DHZ-werk plus kleine aannemer voor de moeilijke klussen. In de provincie m.i. diverse kleine aannemers waarmee op dit punt wel valt te praten.

Alleenstaanden: Uitwijken naar appartementensfeer (kwestie van smaak uiteraard) is mogelijkheid. Max. 2,9 ton net wat te weinig voor nieuwbouw appartement. Ruwe richtprijs nieuwbouw appartement fl. 4000,-/vierkante meter volgens Noppert Beton Heerenveen. Appartement tegenwoordig al gauw 80-100 vierk. m. of meer.
Mogelijkheden bestaande appartementen: Recent gebouwde appartementen niet haalbaar. (Te duur) Oudere appartementen: M.i. de goedkoopste vermijden zoals Vuurdoornstraat/Boksdoornstraat/Telemannstraat ed. Voor minimaal fl. 140.000/fl. 150.000,- tot pakweg fl. 185.000,- heeft men bv. Iepenstraat/Honingboomstraat/Verlengde Schrans/Heliconweg.
Uiteraard moet de koper altijd letten op: Staat van het gebouw, achterstallig onderhoud, functioneert de VvE, reserves VvE enz.

secretaris Ver. PEL