ADMINISTRATIEVE PUINHOOP DREIGT BIJ SOOS


ADMINISTRATIEVE PUINHOOP DREIGT BIJ SOOS (Uit de Leeuwarder Courant van wo. 5/12/2001: "Rijk helpt om fouten bijstand te voorkomen")


ADMINISTRATIEVE PUINHOOP DREIGT BIJ SOOS

Er dreigt een administratieve puinhoop aan te komen bij de Leeuwarder soos met betrekking tot de administratie van mensen met een uitkering. Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 5/12/2001:

RIJK HELPT OM FOUTEN BIJSTAND TE VOORKOMEN

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden heeft moeite om de administratie van bijstandsuitkeringen netjes bij te houden. Het aantal fouten dreigt de komende jaren sterk toe te nemen. De gemeente vraagt hulp van het rijk om te voorkomen dat de problemen uit de hand lopen.
[Dit waarschijnlijk om Vermeend een slag voor te zijn: Die stelde in feite de soos in Amsterdam onder curatele vanwege de puinzooi daar.]
Het ziekteverzuim bij sociale zaken is 14 procent, twee keer zo hoog als wat de gemeente aanvaardbaar vindt. Bijna eenderde van de medewerkers is ouder dan vijftig, terwijl het moeilijk is om jonge mensen aan te.trekken. Hierdoor dreigt een personeelstekort.
[Dat hoge ziekteverzuim wijst op een slechte werksfeer en slechte arbeidsomstandigheden. Dat komt deels vaak door slecht management.]

Ondertussen moeten de medewerkers leren omgaan met het nieuwe belastingstelsel, de euro en nieuwe computersystemen. Bovendien heeft op de afdeling net een reorganisatie plaats gevonden.
[Dat nieuwe belastingstelsel draait al vanaf 1 januari 2001, dus als je dat nu nog niet weet als medewerker, is er wel iets goed mis. De eindeloze reorganisaties zijn vaak wel een valide excuus: Meestal is het.nadien nog een groter zooitje dan voorheen.]

Door de grote druk op het personeel dreigen allerlei zaken mis te gaan rond de administratie van uitkeringstrekkers.
[Fouten en dergelijke gaan vaak over de ruggen heen van mensen in de bijstand. Dat is in feite het verontrustende ten aanzien van dit bericht in de krant.]

Nu geeft het rijk al een zes min aan een deel van de prestaties van sociale zaken. Straks dreigt de beoordeling nog negatiever uit te vallen.
Om te voorkomen dat het rijk een straf uitdeelt aan Leeuwarden, hebben burgemeester en wethouders een zogenaamd verbetertraject aangevraagd. Dit betekent dat het rijk en de gemeente samen risico's gaan opsporen en oplossen. Dit kost de gemeente geen extra geld. Het ziekteverzuim moet volgend jaar naar 11 procent dalen.
-------------------------------------------------------------------------- Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].

Tenslotte: Op 20 december a.s. is de laatste vergadering van de Clientenraad van dit jaar. Naar aanleiding van dit krantenbericht zal het PEL de nodige vragen stellen t.a.v. de situatie.