REGERING TREFT MENSEN MET UITKERING DOELBEWUST MEEST:
EUR 70,=/JAAR MEER PREMIE ZIEKENFONDS!


De regering heeft gemeend een pakket extra bezuinigingsmaatregelen te moeten nemen, bovenop de bezuinigingen die ze al van plan waren.
Het schunnige is, dat een van de extra maatregelen doelbewust alleen de lagerbetaalden treft die verplicht in het ziekenfonds zitten en van die lagerbetaalden dan weer de mensen met een uitkering voor de volle mep en de mensen die lagerbetaald werk hebben, gedeeltelijk.
Dit is dit kabinet ten voeten uit. De sukkels die op 'Pim' stemden: Hartelijk dank!
Wie van hen straks gaat klagen, moet maar denken:
"Pim zou het zo gewild hebben"...
Uit de Volkskrant van wo. 21/8/2002:

GROOTSTE BEZUINIGING: MEER PREMIE ZIEKENFONDS

Van onze verslaggever.

Elke ziekenfondsverzekerde betaalt volgend jaar 70 euro extra aan premie. Het kabinet bezuinigt hiermee 700 miljoen euro, de grootste post in zijn extra bezuinigingspakket.

Voor werkenden wordt de pijn van de premieverhoging gedempt met een fiscale korting van ongeveer 35 euro. Uitkeringsgerechtigden geeft het kabinet geen compensatie. Zo wordt werken aantrekkelijker gemaakt.
[Vermoedelijk wordt de arbeidskorting, een van de heffingskortingen in het nieuwe belastingstelsel, iets verhoogd. Het aloude verhaal over de afstand vergroten tussen betaald werk en de uitkeringen duikt in feite weer op.
Achterliggende gedachte: Mensen willen doelbewust niet werken en gaan alleen en uitsluitend aan het werk voor geld. Ook is er een enorme keuze aan betaalde banen qua vacatures. Het is alleen een kwestie van: Alleen even snel solliciteren en dan kun je maandag beginnen.
De beste remedie tegen die onzin is de wedervraag: "Prima, uitstekend, waar kan ik maandag beginnen?!" Maar dan is het: "Nou, eh, eh, bla, bla.." enz. en blijkt dat het allemaal toch minder simpel ligt...
Daarom is het juist zo schunnig dat deze lastenverhoging doelbewust voor de volle honderd procent mensen met een uitkering treft.
Dit zijn vaak ook mensen die zijn afgekeurd voor betaald werk, mensen die in 'fase 4' van de bijstand zijn ingedeeld en vaak ook geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, oudere, langdurig werklozen waar de baas ook niet bepaald op zit te wachten ed.]

Het kabinet schrapt ook een aantal fiscale maatregelen. Met de beperking van de scholingsaftrek bespaart het kabinet 80 miljoen, met de afschaffing van de aftrek voor schone en zuinige auto's 125 miljoen.
Herintreders op de arbeidsmarkt kunnen niet langer profiteren van de toetrederskorting; dit levert 100 miljoen op. [Deze regeling was n.b. net ingesteld ter vervanging van andere, plaatselijke regelingen. Zie "Toetrederskorting".]

Verder krijgen ambtenaren er volgend jaar slechts 2,5 procent bij, wat 430 miljoen op de begroting scheelt. De bonden hebben hierop vijandig gereageerd.
[Ze krijgen dus minder loonsverhoging dan de inflatie en gaan er dus op achteruit.]

Het kabinet toucheert ook meteen de dollar-meevaller bij de JSF-straaljager en boekt hiervoor 30 miljoen euro in.
[Flauwekul: Als de dollar/euro koers verandert voordat er gedokt moet worden, smelten die 30 miljoen euro zo weer weg. Bezuinigen? Koop die dingen gewoon niet. Bovendien: Wie koopt er nu wapens bij z'n mogelijke toekomstige vijand?! Want zover komt het nog wel eens, denk ik.]
Daarnaast zijn er nog andere meevallers van in totaal 170 miljoen euro.

In 2003 komt het kabinet uit op een begrotingstekort van 0,4 procent, in 2004 op 0,2 procent. In 2006 moet er een overschot zijn van 0,6 procent en niet van 1 procent, zoals eerst was afgesproken.
[Ja, als de begroting maar sluit. Hoe het de mensen vergaat met lager betaald werk (ziekenfondsgrens) en mensen met een uitkering: Liefst zo slecht mogelijk lijkt het wel...]


Einde VK-artikel. Commentaar tussen [].