Nadat we onlangs hadden bericht over een rechtszaak tegen een van de laatste bewoonsters van de S8-flat aan de Jan Evenhuisstraat, waarbij WBC Nieuw Wonen Friesland huurster Karin Ettema uit haar woning wilde zetten omdat NWF de flat wil slopen, is er uiteraard weer het nodige gebeurd. Ten eerste kan nu elk moment vonnis worden gewezen door rechter Arjen van der Meer en ten tweede heeft de gemeente Leeuwarden inmiddels aan NWF sloopvergunning afgegeven voor zowel deze S8-flat als voor de Gebr. Wierdaflat. Tegen beide vergunningen heeft de Vereniging P.E.L. inmiddels een bezwaarschrift ingediend. Niet dat we daar nu veel van verwachten, maar we vinden dat we toch duidelijk moeten maken dat we het oneens zijn met het fantasieloze en domme gesloop in het kader van de Stedelijke Vernieuwing.
Kennelijk heeft huurster Ettema nog een interview weten te regelen met de krant, want in de Leeuwarder Courant van 27-12-2000 stond het volgende:


DE LAATSTE KERST AAN DE JAN EVENHUISSTRAAT

Kerstmis 2000 aan de Jan Evenhuisstraat, pal voordat de slopershamer van de stedelijke vernieuwing z'n werk gaat doen. "Eng? Het is hier helemaal niet eng. Je woont hier prachtig."

Door Willem Bosma

LEEUWARDEN - De Dokkumer Ee glinstert in het winterse zonlicht. In een behaaglijke huiskamer [Kennelijk heeft NWF het toch niet aangedurfd de blokCV uit te schakelen...] schenkt Karin Ettema dampende koffie. Bijstandsmoeder Ettema en haar dochter Mirylle (17) wonen al twaalf jaar op stand in een vijf-kamerwoning onderin de Jan-Evenhuisflat. Waar in Leeuwarden vind je voor minder dan ¦500 kale huur ooit weer zo'n onderdak? "Toch willen ze de flat platgooien, terwijl ze hem best hadden kunnen opknappen."

Ooit zal hier weer riant worden gewoond, maar dan in koophuizen vanaf vier ton. De verdrevenen - eenoudergezinnen, studenten en anderen met een smalle beurs - moeten maar zien waar ze terecht komen.
[Dit nu is precies het drama voor de huurders met weinig geld: De goede en goedkopere huurwoningen raken op en men wordt gedwongen veel meer geld uit te geven voor het wonen.
Tweede punt is, dat een woning plus een woonplek ook een emotionele waarde heeft. Zag laatst op TV een meesterlijk interview van VPRO's Frans Bromet - bekend van het programma 'Buren' - die op zijn geheel eigen wijze een gemeentebestuurder confronteerde met dat begrip. Het was in Deventer waar om een of andere reden een serie koopwoningen maar gesloopt moest worden voor iets wat me is ontgaan omdat ik midden in het programma de TV aanzette.
Mensen die rustig dachten oud te kunnen worden in hun woningen, waar ze nogal wat aan hadden verbouwd en verbeterd, zouden worden onteigend als ze niet 'vrijwillig' hun huis verkochten aan de gemeente. En dat allemaal om dat z.g. 'algemene belang', dat het m.i. echter niet haalt bij de optelsom van al die belangen van mensen die hun wereld in rook zagen opgaan...]

Met haar wijkgenoten Tineke van der Bij en Louise Hiemstra houdt Ettema haar hart vast. "Ze gebruiken oneigenlijke argumenten om op grote schaal te gaan slopen. Zeggen dat er leegstand is, is een grote leugen. Toen de sloopbrief in maart kwam, zat deze flat nog helemaal vol. En de verpaupering? Die heeft de corporatie toch vooral aan zichzelf te wijten."

Louise - die nu verderop in de Vrijheidswijk woont met haar kinderen van 1, 6 en 9 jaar - woonde vroeger met haar moeder in dit flatgebouw. "Ik heb er van m'n twaalfde tot m'n zestiende gewoond. Voor mij is het nog altijd dé plek.
Een beetje als een dorp, zo gezellig."

Karin heeft tot nog toe alle aangeboden vervangende huurwoningen afgeslagen. "Die zaten bijna allemaal op zo'n negenhonderd gulden huur, dan tel je de verwarming nog niet eens mee. Dat kan ik niet betalen." Al pratend komen de drie vrouwen al snel uit bij het besteedbaar inkomen, waar de stedelijke vernieuwing zelf geen antwoord op zal zijn.

Tineke was - net als Louise - op haar zestiende al moeder. En niet lang daarna kwam ze er alleen voor te staan. "Als je goed voor je kind wil zorgen, en dat doe ik, kom je aan een baan niet toe. Je bent vader en moeder tegelijk."

Louise: "Voor een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering bestaat geen respect. Je moet maar zien hoe je de eindjes aan elkaar knoopt." Voor bijstandsmoeders pakt een gedwongen verhuizing uit de Vrijheidswijk onherroepelijk duurder uit.
[Voor anderen dan niet? Wat te denken van alleenstaanden met bijstand of een student met alleen een studiebeurs en geen pa met geld achter de hand?]

Met de slopers in de startblokken zien de drie bijstandsmoeders "de laatdunkendheid" bij de sociale dienst en de ambitie van het gemeentebestuur om rijken ten koste van armen naar de stad te lokken als twee dingen die in elkaars verlengde liggen.
[Dit is in feite gewoon 'paars' beleid van het gemeentebestuur: De PvdA-tak treedt bevoogdend en betuttelend op tegen de armen en schept een DDR-modelletje aan de onderzijde, terwijl de VVD-tak de rijken schaamteloos bevoordeelt en zorgt dat de woningen van de armen plat gaan. Dat is de kern van de 'paarse deal' op dit punt.]
"Je wordt gezien als iemand die faalt, in plaats van iemand die nuttig is", zegt Louise. "We worden opgeofferd aan de ambitie van de stad."
[Dat laatste slaat de spijker op de kop: De belangen van mensen met weinig geld worden volledig vermalen door dit gemeentebestuur. Sterker nog: Zij zijn de armeren liever kwijt dan rijk en zo is het m.i. op dit moment in alle Nederlandse steden. Dit is doelbewust beleid van de overheid in nauwe samenwerking met diverse 'marktpartijen'.]

Karin: "Het recht van kinderen op opvang en geborgenheid is universeel. Daar staan wij voor. Zonder ons, zonder moeders in het algemeen, zou de maatschappij instorten."
[Ik vind dit toch wel wat de zaak 'naar je toetrekken', alsof ook anderen niet net zo goed op hun manier de tent overeind houden. Ik houd niet van groepen die zichzelf uitverkiezen tot de enige, onmisbare groep.]
Ze noemt het veelbetekenend dat de flat juist met kerstmis ontruimd zou moeten zijn.
[Dit lijkt me te ver gezocht: Het is gewoon toeval. Wel zou je kunnen redeneren dat je als WBC dat toeval had moeten willen vermijden, door te stellen: Tussen Kerst en Oud & Nieuw doen we niks; in het nieuwe jaar gaan we verder.]
"De heersende cultuur ziet kinderen niet staan. In de politiek gaat het alleen maar over stenen, over gebouwen."

Ettema heeft de kerstboom van vorig jaar met Pasen aan de Eekant in het grasveld geplant.
[Sterk verhaal: Een kerstboom die je tot Pasen laat staan en die dan nog 'aanslaat' in de grond...]
De boom doet het er goed. "Ik zie de boom als een symbool van een tweede leven. Dat tweede leven zou ook deze flat kunnen hebben. Als ze maar hadden gewild."
Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].