KAT- EN MUISSPEL ROND KRAAK WILLEMSKADE
Rechter dwingt krakers tot vertrek
Spoedeisend belang is een rekbaar begrip...


Met de nodige vertraging in verband met de drukte rond het verhuizen van het PEL-kantoor, toch nog even een bericht over m.i. een van de betere kraakakties van de laatste tijd, namelijk de kraak van het kantoorpand Willemskade 7 te Leeuwarden.
Toegevoegd: UPDATE: 'Rechter dwingt krakers tot vertrek.'
(Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 28/1/2004.)
Toegevoegd: UPDATE: 'Spoed is een rekbaar begrip...'
(Uit de Leeuwarder Courant van zaterdag 8/5/2004.)
Maar eerst een bericht uit de Leeuwarder Courant van donderdag 6/11/2003:

KAT- EN MUISSPEL ROND KRAAK WILLEMSKADE

LEEUWARDEN - De derde kraakactie van deze week in Leeuwarden is vandaag uitgemond in een kat- en muisspel tussen een groep krakers, de politie en beveiligingsmensen. De krakers van het voormalige OLAF-kantoor aan de Willemskade trekken voorlopig aan het langste eind.

[Dat lees je niet vaak: Als de politie meteen bij een kraak ter plaatse is, is het meestal einde voorstelling. Deze keer niet...]

Vannacht om half drie verschaften vier krakers zich met een nagemaakte sleutel toegang tot het voormalige onderkomen van het Openbaar Lichaam Afvalverwerking Friesland (OLAF). Het pand staat leeg nadat een afdeling van de Friesland Bank het twee jaar geleden had verlaten.

[Ik ben er niet helemaal zeker van of het indertijd hetzelfde huisnummer was waar ooit de Nederlandse Credietbank een kantoor had, in de zeventiger jaren.]

De politie was onmiddellijk met negen man ter plaatse. Particuliere beveiligers van Securicor kwamen binnen om het alarm af te sluiten. Op dat moment zag de politie haar kans schoon de krakers buiten te sluiten. De politie nam de sleutel in beslag. "Diefstal", luidde het oordeel van de krakers, iets waarvan ze vandaag aangifte doen.

Nog geen uur later werd het pand met een tweede sleutel herkraakt. Vandaag rond het middaguur was er weer politie aan de deur. De agenten werd de toegang geweigerd. een leeggelopen luchtbed en een slaapzakje voor het raam moesten bewijzen dat het pand echt door de krakers werd bewoond.

[Dat is weer eens iets anders dan de bekende tafel plus bed plus stoel als minimaal vereist om een pand 'bewoond' te doen zijn.]

Securicor probeerde eveneens via de voor- en achterdeuren naar binnen te komen. De krakers hebben beide deuren gebarricadeerd.

[Als men er eenmaal in zit, lijkt me dit een poging tot inbraak en als het was gelukt, zou het m.i. huisvredebreuk opleveren.]

"Moeten jullie niet werken?", probeerde een beveiliger nog. "Zoek een andere baas", reageerden de krakers. Het OLAF-kantoor is het zeventiende pand dat in de afgelopen zeven maanden is gekraakt.

[Werken? Met lieden om de deur die proberen om het pand binnen te dringen zeker? M.a.w.: Men zou niet eens het pand kunnen verlaten, want als er niemand thuis is loopt men het risico dat lui van Securicor er binnen dringen. Een oude regel is meen ik, dat er altijd (wisselend) enige mensen in het kraakpand aanwezig moeten zijn om het te bewaken. Na de kraak bleef het qua berichtgeving heel stil rond het pand, maar het zou kunnen zijn dat zich achter de schermen van alles afspeelt. Vast staat, dat men met Willemskade 7 op een toplokatie in de binnenstad een pand heeft gekraakt en dat zal de eigenaar en de gemeente ongetwijfeld niet lekker zitten...]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].

UPDATE: Ondanks dat ze het pand zelf niet meer gebruikten, spande de huurder, de Friesland Bank, in januari 2004 een kort geding aan tegen de krakers. Uit de Leeuwarder Courant van woensdag 28/1/2004:

Rechter dwingt krakers tot vertrek

LEEUWARDEN - De krakers van het voormalige Fries Trustkantoor aan de Leeuwarder Willemskade zien hun plannen voor een cultureel centrum gedwarsboomd nu de rechter hen heeft gedwongen tot vertrek. Huurder van het pand Friesland Bank had hiertoe via een kort geding bij de rechter aangedrongen. Over twee weken moeten de krakers het pand hebben verlaten, bepaalde rechter Willem Hangelbroek vandaag. De proceskosten van bijna EUR 1000 zijn voor hen.

[Dan moet men eerst maar eens zien hoe men dat geld wil innen: Diverse krakers hebben helemaal niets, zelfs geen uitkering. Waar sommige mensen dan van moeten leven is ook ondergetekende vaak een raadsel.]

De rechter vond de kraak niet te billijken omdat er in zijn ogen in Leeuwarden van woningnood geen sprake is.

[Het is altijd hetzelfde liedje: Geen wet, beschikking of wat dan ook, regelt of bepaalt, wanneer er wel of niet sprake is van woningnood. Daarom is dit alleen maar een politiek bepaalde opvatting van de rechter zelf. Zijn 'klasse' zal ongetwijfeld geen woningnood kennen. Dat is nooit zo geweest, als je met een behoorlijk salaris thuis komt.
Woningnood is een verschijnsel waardoor vooral de lager- en laagstbetaalden getroffen worden en dat is voor de rechter een groep die buiten zijn belevingswereld valt. Bovendien 'weet' de rechter van nature wat van hem wordt verwacht:
Altijd het eigendomsrecht verdedigen, met hand en tand. Dat is een van de dingen waarvoor hij wordt betaald; niet formeel, maar wel feitelijk.]

Ook het cultureel centrum dat de krakers voor ogen stond, vond Hangelbroek geen overtuigend argument het pand te kraken. Verhuurder Schuurmans Beheer stemde hiermee immers niet in. Friesland Bank heeft met Schuurmans een contract tot 2006. Voor die tijd zoekt de bank een onderhuurder.

[Dat kan wel? Iets huren en vervolgens onderverhuren? Lijkt me dat de eigenaar dat daar dan toch ook eerst mee eens moet zijn. Maar: Uiteraard gebeurde er verder niets, zoals blijkt uit het volgende berichtje...]


Einde 2e LC-bericht. Commentaar tussen [].

UPDATE: Nadat de krakers een proces waarbij ontruiming was geëist door de Friesland Bank, hadden verloren, kwamen er natuurlijk kraakwachten te wonen en gebeurde er verder niets, behalve dan dat het pand te koop werd gezet. Uit de rubriek 'Gehoord en Gezien' in de Leeuwarder Courant van zaterdag 8/5/2004:

SPOED IS een rekbaar begrip. Dat is sneu voor de krakers die vorig jaar het Fries Trustkantoor aan de Willemskade bezetten, maar een blijde boodschap voor anti-krakers. De Friesland Bank, verhuurder van het pand, dwong begin dit jaar de krakers via de rechter tot vertrek. De rechter vond het 'spoedeisend belang' van de bank om het pand leeg te hebben, voldoende bewezen. Sindsdien wonen er anti-krakers in het pand.


Einde LC-berichtje.

Dit is de laatste tijd zo'n beetje de standaard-situatie geworden na een proces tegen krakers: Zij eruit en kraakwachten erin. Wat kan mij alles verrotten, als IK maar onderdak heb nietwaar? De standaard-houding van de anti-krakers. Anti-krakers lijken wel wat op stakingsbrekers en op matennaaiers. Het interesseert hen niet dat de woningnood voor mensen met weinig geld in feite een politiek en structureel probleem is, wat je o.a. aan kunt pakken door te kraken (signaalfunctie) en/of door je aktief met dergelijke misstanden te bemoeien. Dat heet politiek bedrijven, maar daar zijn ze niet in geïnteresseerd. Ik wordt misselijk van dat soort lui.

secretaris PEL.