SOCIALE ZUIVERING:

DE MENTALITEIT ACHTER GENTRIFICATION ZICHTBAAR GEMAAKT IN EEN PROJECT-WEBSITE


Opgehaald van website 'Indymedia.nl':
Verhaal van Paul Treanor: "Sociale zuivering. De mentaliteit achter gentrification zichtbaar gemaakt in een project-website".
Datum: 6/10/2002.


Hip! Leuk! Cool! - sociale zuivering!
Paul Treanor - 06.10.2002 12:27

De mentaliteit achter gentrification
zichtbaar gemaakt in een project-website.

De Amsterdamse Czaar Peter buurt ondergaat waarschijnlijk de snelste gentrification van Nederland. Het woord gentrification werd eerst gebruikt voor het opkopen en opknappen van huizen in arbeidersbuurten in Londen, één voor één. Daardoor werd de oorspronkelijk bevolking verdrongen, hoewel dat niet op zich het doel was van de huizenkopers.

Inmiddels is dat wel verheven tot doel in vele steden - het opzettelijk vervangen van de bevolking van een buurt, door 'betere mensen'.
Beleidsmatig gentrification is een vorm van sociale zuivering.
De website van het Romanof-project is het ergste voorbeeld van deze mentaliteit, maar ook verhelderend...

http://www.romanof.nl

De huizen aan de kop van de Czaar Peterstraat (hoek Blankenstraat) hoorden tot de laatste kleine, goedkope, niet-gerenoveerde woningen in Amsterdam. Nu worden ze gesloopt (de gevels blijven staan) en vervangen door appartementen. Het project is gericht op een jonge trendy koperspubliek, en zegt meer dan honderd sociologische onderzoeken over wat gentrification inhoudt. Het blok wordt nog bewoond door een aantal legale huurders, kraakwachten van De Zwerfkei, en krakers. Zelfs de legale huurders kregen geen vervangende woonruimte, wel een stadsvernieuwing urgentie. De rest krijgen niets, ze worden gewoon eruit gezet. In hun plaats komen, volgens de website...

"- studenten (samen kopen)
- jonge ouderen op zoek naar een mooi en betaalbaar pied-à-terre
- jonge carriëremakers: eerste eigen huis
- singles: waar vind je zulke praktische loft appartementen!
"

De website plaats het eigen project onomwonden in het kader van de gentrification van de hele buurt:

"Vlakbij de UVA, het uitgaansleven van de stad. Maar ook vlakbij de Piet Hein tunnel naar de ringweg én vlakbij de nieuwe verleidingen van het Oostelijk Havengebied, zoals nachtclub Panama (theater, eten, dansen), het hippe lounge-schip Odessa, de bekende 'designboulevard' op het KNSM-eiland. Ook de buurt zelf (Czaar Peterstraat) wordt hip en leuk: een nieuwe hotspot in Amsterdam. De voormalige volksbuurt is onderwerp van heftige vernieuwingen: nieuwbouw, renovatie, nieuwe mensen, nieuwe inspiratie! Zoiets als De Pijp. Maar dan op z'n Romanofs: anders, eigenzinnig, apart."

Let goed op: er komen 'nieuwe mensen'. Maar waar gaan de 'oude mensen' heen? Voor hun wordt niets gebouwd, en ook elders in de stad worden goedkope huurwoningen massaal verbouwd tot koopwoningen. Dat is bewust beleid, al jaren gepropageerd door wethouder Duco Stadig.
Lelystad, Almere en Zaanstad worden wel eens als plekken genoemd, waar de huurders naar toe kunnen, maar ook daar wordt geen enkele goedkope woning gebouwd. Ze richten zich eveneens op de bovenkant van de markt, voor zover dat kan.
Alle gemeenten willen de armen kwijt, alle gemeenten willen graag koopkrachtige inwoners in hun plaats, geen gemeente wil als opvang dienen.
En ook al was er vervangende woonruimte, dat rechtvaardigt nooit een sociale zuivering van Amsterdam.

Wat Romanof duidelijk maakt is hoe belangrijk kunst, cultuur, en horeca zijn bij het begin van de gentrification. En vooral een hippe image. Panama en Odessa, bijvoorbeeld, blijken aanjagers van de sociale zuivering te zijn.

http://www.amsterdamhotspots.nl/lounge2.html

In de Czaar Peter buurt is zelfs een gentrification-manager aangesteld, officieel een 'straat manager', Marco ten Hoope. Zijn taak is, grof gezegd, om de Czaar Peterstraat op te vullen met tapas-bars en lounges. (Het begin van deze verandering is al zichtbaar).
Hij wordt betaald door de woning corporaties, die als projectontwikkelaar optreden. Hoe hipper de buurt, hoe hoger de prijzen van hun appartementen. De corporaties (in dit geval De Key en Eigen Haard) hebben hun oorspronkelijke doelstellingen 180 graden gedraaid. Ze werden opgericht 100 jaar geleden, om woningen voor de armen te bouwen. Nu slopen ze de woningen van de armen, om de rijken te huisvesten.

Tegen dit alles is bijna geen protest te horen, in elk geval niet van de Amsterdamse politiek. In de Spaarndammerbuurt en de westelijke tuinsteden zijn bewoners-groepen actief tegen samenvoeging/sloop van huurwoningen en uitplaatsing, verder niets.
De achterliggende ideologie - dat een stad dient zich te ontdoen van de lage inkomens - is nooit een politiek strijdpunt geweest in Nederland. Het werd gewoon stilzwijgend aanvaard.

Website: http://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/gasfab.html