KAMERBEWONERS OPGELET!

Bang voor je huisbaas?

Uit ons archief:
In augustus 1997 produceerden we een pamflet t.b.v. kamerbewoners. E-mail hadden we toen al wel, maar een website kwam pas twee jaar later. Het pamflet is nog steeds aktueel (helaas). Hieronder volgt de integrale tekst:


KAMERBEWONERS OPGELET!

Bang voor je huisbaas?

Uit een in opdracht van het PEL uitgevoerd onderzoek onder kamerbewoners in Leeuwarden kwamen een aantal opzienbarende conclusies naar voren:

* Meer dan de helft van de ondervraagden ontvangt geen jaarlijkse afrekening voor de servicekosten (gas, licht, water e.d.). Dit is in strijd met de wet.

* Er is veelvuldig sprake van een zgn. all-in huur, zonder dat bekend is hoeveel de kale huur is en hoeveel het voorschot servicekosten. Dit is in strijd met de wet.

* Ruim 11% had zgn. sleutelgeld betaald, terwijl dit bij de wet verboden is.

* 14% van de ondervraagden vond de onderhoudstoestand slecht en 16% had geen schriftelijk huurcontract.

Op deze zaken kan een verhuurder worden aangesproken. Een kamerhuurder heeft hiertoe het volste recht. Volgens ons willen veel kamerhuurders hier in feite wel iets aan doen, maar is er angst om huisbazen aan te spreken bij problemen of onduidelijkheden. Ook laten veel kamerhuurders het erbij zitten en gaan op zoek naar een andere kamer of woning. Soms is dit wel begrijpelijk omdat bijvoorbeeld:

a) Het is de eerste kamer die je huurt en je hebt t.a.v. huurbazen geen ervaring.

b) De verhuurder reageert vervelend op je klachten door bijvoorbeeld dreigementen te uiten, inbreuk op je privacy te maken door op de onmogelijkste uren zomaar je kamer binnen te stappen, te dreigen je van je kamer te gooien e.d.

c) Je hoorde al de nodige rare verhalen over je huisbaas van medebewoners in het pand.

Aarzel niet om bij ernstige dreigementen, bijvoorbeeld met geweld of met acute ontruiming de politie te bellen. De wet zegt dat ook kamerbewoners recht hebben op huurbescherming, net als huurders van ééngezinswoningen en flats.

Aarzel ook niet om bij problemen te bellen met het PEL voor advies, ondersteuning en eventueel een procedure tegen je huisbaas. Hier kun je ook modelhuurcontracten krijgen en ander informatiemateriaal.

Doe je niets, dan kost je dat vaak meer geld dan je eigenlijk zou moeten betalen als je huisbaas zich aan de wettelijke voorschriften zou houden.

Bedenk dat het sommige huisbazen er alleen maar om is te doen zoveel mogelijk financieel te profiteren van jouw situatie op de woningmarkt.

Bedenk dat angst een slechte raadgever is en daat je samen met het PEL en (eventueel) onze vaste advocaat, een stuk sterker staat. Meestal wordt de huisbaas dan al een stuk rustiger, als hij daarvóór problemen zocht.

Kortom: Bel snel PEL voor al uw kamerproblemen!