GEMEENTE-TARIEVEN GAAN FLINK OMHOOG

(Uit de Leeuwarder Courant van 17-11-2001)

We zouden het met de OZB 3 kwestie (Rapport Monsma over de puinhoop bij de gemeentelijke afdeling belastingen) bijna vergeten, maar de tarieven voor 2002 voor OZB, Afvalstoffenheffing en wat er nog meer van ons af wordt gejat, zitten er weer aan te komen. Belangrijkste tarief is uiteraard de beruchte OZB (Onroerende Zaak Belasting) Daarom eerst nog maar even de laatste tarieven OZB over 2001, na de tweede wijziging. Dit zijn de huidige tarieven:

Gebruikersbelasting:

  1. Voor woningen fl. 10,94
  2. Voor niet-woningen f12,81

Eigenarenbelasting:

  1. Voor woningen fl. 13,67
  2. Voor niet-woningen fl. 16,01

Totaal voor woningen dus: fl. 24,61

Totaal voor niet-woningen dus: fl. 28,82


LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden heeft voor volgend jaar flinke stijgingen van belastingen en tarieven in petto.
[Natuurlijk: Ze gaan al hun eigen stommiteiten en tegenvallers weer dubbel en dwars terughalen bij de burgers. Hoe iemand in een goedkoop huisje, waarvan de WOZ-waarde dit jaar grof steeg (want daar zaten naar verhouding de grootste stijgingen!) dat moet betalen, zal de lieden in het College worst zijn. Hoe eerder de burger met weinig geld de stad uit getreiterd is, hoe beter toch?]
De huizenbelasting (ozb) gaat met 5 procent omhoog naar fl. 25,62 per fl. 5000,- woning-waarde.
Het tarief voor niet-woningen stijgt met ruim een tientje (37 procent) ter reparatie van de belastingblunder van afgelopen voorjaar.
[Nu straks eerst maar zien of gebruikersdeel en eigenaarsdeel niet verder uiteen liggen dan 100 staat tot 125...]

De Afvalstoffenheffing [nu fl. 285,- voor een eenpersoonshuishouden, met daarin de Zalmsnip al verdisconteerd] komt volgend jaar 9 procent hoger uit.
[Betekent dan fl. 310,65 voor een eenpersoonshuishouden... Dat is dan fl. 25,89 per maand voor een afvalproductie van 1 vuilniszakje per 14 dagen...]
De hondenbelasting stijgt voor de eerste hond met bijna fl. 45,- oftewel 38 procent.
[Eigenlijk wel treurig voor mensen met lage inkomens. In de bijstand kun je bijna geen hond meer hebben.]
Bruggelden stijgen met ongeveer 6 procent op grond van loon- en prijsindex.

De gemeente wil voor diensten van het Historisch Centrum 35 procent hogere tarieven in rekening brengen. Horeca- en muziekvergunningen verruilen het antieke tarief van fl. 1,30 per vergunning. De nieuwe tarieven komen in dcember nog in de gemeenteraad ter goedkeuring.
Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].