Één van de meest grove soos-maatregelen die ondergetekende ooit zag, staat in het onderstaande bericht. Uit het Nederlands Dagblad van 21-8-1999:

BIJSTANDSTREKKER MAG HEERLEN NIET UIT


HEERLEN - Zonder toestemming mag iemand in de bijstand de gemeente Heerlen niet verlaten. Nog steeds niet. Het bezwaar tegen deze bepaling heeft de gemeente gisteren niet-ontvankelijk verklaard.

Bijstandsgerechtigde G. van Oijen tekende bezwaar aan tegen de verplichte toestemming om Heerlen te mogen verlaten. Hij wil de zaak nu aan de bestuursrechter in Maastricht voorleggen. Van Oijen kondigt aan desnoods door te procederen tot het Europese Hof in Straatsburg. Deman vindt dat de gemeente artikel 2, protocol 4 van de Europese Conventie schendt. Dat geeft iedereen het recht zich vrijelijk binnen het terrein van de verdragstaat te bewegen, de woonplaats te kiezen en te verlaten. In Heerlen zijn mensen in de bijstand verplicht schriftelijk toestemming te vragen om de gemeente te mogen verlaten. Bij terugkeer moeten ze zich bij de sociale dienst melden met een legitimatiebewijs.

In een brief aan Van Oijen deelt de gemeente mee dat ze wil onderzoeken of mensen in de bijstand nog langer toestemming moeten vragen om Heerlen te verlaten. De gemeente zegt dat Van Oijen's bezwaar niet-ontvankelijk is verklaard, omdat het om een beleidsregel gaat en daartegen geen bezwaar mogelijk is.

Einde van dit ANP-bericht in het Nederlands Dagblad.
Commentaar:
Mensen in de bijstand die in Heerlen wonen worden in feite van hun vrijheid beroofd om te gaan en te staan waar ze willen.
Om te gaan en te staan waar je wilt, heb je niemands toestemming nodig.
Mensen worden in feite gecriminaliseerd en dat hoeft niet gepikt te worden. Iedereen daar zou deze regel van de soos totaal moeten negeren. Als de soos dan moeilijk zou doen, zou je in feite daar binnen moeten komen met een flink blik benzine en zeggen: 'Kijk, DIT is mijn legitimatie!'
Uitkeringen ingetrokken door overtredingen van hun 'verbod'?
Die wethouder daar eens opsluiten in z'n eigen huis en wil ie eruit: Dan eerst toestemming vragen! Uiteraard heeft Van Oijen gelijk, dat hij procedeert, maar daarnaast zou een flinke aktie tegen deze idioterie zeker op zijn plaats zijn.