VOEDSELBANK LEEUWARDEN GEEFT SOMS BEDORVEN VOEDSEL...

Voedselbank: bedorven etenswaar is 'eenmalig'


Bericht van Marktplaats.nl december 2005 plus:
'Voedselbank: bedorbven etenswaar is 'eenmalig'
Uit de Leeuwarder Courant van do. 15/12/2005.


Speurwerk van het Komitee Vrouwen en Bijstand leverde de volgende twee berichten op, die onlangs op internet op marktplaats.nl te lezen waren. Het gaat over een gezin in Friesland dat aanklopte bij de pas opgerichte Voedselbank Leeuwarden. De voedselbank zit in een pand aan de Werpsterdyk in Wirdum waar vroeger autobedrijf Haaima zat, dat nu aan de overkant van de weg een heel nieuw pand heeft en waar tot voor kort een asbestverwijderingsbedrijf in heeft gezeten.

HET VERHAAL OP MARKTPLAATS.NL:

Omdat wij als gezin het af en toe niet redden met 50 euro in de week heb ik mij aangemeld bij de voedselbank in leeuwarden, het was heel moeilijk om je trots opzij te zetten en deze hulp te aanvaarden - maar als je soms geen hap eten in huis hebt dan moet je toch iets.

Mijn man is heel erg ziek en kan niets meer en ik ben zelf ook ziek dus kunnen we helaas niet aan het werk en moeten we leven van een uitkering, ik klaag normaal ook nooit, want dit helpt toch niets.

Maar ik was zo blij dat ik vandaag voor het eerst een pakket eten kon ophalen bij de voedselbank - ik dacht nog hebben we voor de hele week genoeg eten in huis.

Toen ik daar aankwam stonden er zelfs twee kratten met voeding voor ons klaar en ik ging met een fijn gevoel naar huis - ja en toen kwam de klap, tijdens het uitpakken zag ik de pakken karnemelk die bol stonden - 14 dagen over de datum, een zakje bloemkool over de datum met de schimmel er al op, een brood waar je iemand mee dood kunt gooien en ga zo door er waren producten bij uit het jaar 2004 -2005 - niet een product was nog goed. Het hoeft niet dure voeding te zijn, ook al zijn het de goedkoopste merken dan ben je er al blij mee maar dit kun je niet gebruiken, de fruitkoeken stonden ook bol en waren goed tot 2 november. Het enige bruikbare is de zak aardappelen maar zelf de bakboter is ver over de datum. De pot pindakaas is ook over de datum maar die schimmelt niet zo snel en de kaas is ook tot 2 november maar die kun je nog wel gebruiken voor tosti.

Ik heb vandaag dus echt zitten janken als een kind, dit was voor ons een kerstpakket en nu kun je alles weggooien. Ik vraag mij af of dit zo gaat bij alle voedselbanken in Nederland, ik heb toen een documentaire gezien op tv hierover en toen lieten ze zien dat er verse groente aan de mensen wordt gegeven.
Misschien is dit een foutje hoor van de voedselbank, maar ik wil alleen maar de mensen die zich aanmelden er op voorbereiden dat ze zich niet al te rijk voelen.


Einde eerste bericht.

TWEEDE BERICHT VAN BETROKKENE...

Ik wil alle mensen voor de lieve en warme mailtjes bedanken, ik ben er even stil van geworden van de berichten die ik heb ontvangen. Van mensen die ik niet eens ken heb ik hele lieve brieven gekregen waardoor je voelt dat mensen hun hart toch nog op de juiste plaats hebben.
Maar het heeft ook duidelijk gemaakt hoeveel armoede er is hier in Nederland en dat is toch wel erg in deze tijd.

Ondanks dat we het zelf ook moeilijk hebben zijn er berichten bij geweest waar ik echt om heb zitten huilen van medeleven en dat wij dan niet mogen klagen met de 50 euro die wij kunnen besteden.
En van mensen die het zelf al moeilijk hebben, die wilden ons helpen met kleding en dat geeft aan dat we er toch nog voor elkaar zijn.

Ik heb ook reacties gehad dat ik blij moet zijn met die 50 euro, maar daar klaag ik ook niet over want er zijn mensen die dit nog niet eens hebben.

Ook een aantal reacties gehad van mensen die ons wel wilden adviseren hoe we beter deze 50 euro kunnen besteden, hiervoor wil ik deze mensen wel bedanken maar omdat we ook nog twee honden hebben en na aftrek van hun voeding blijft er voor ons nog geen 30 euro over en moet ik elke week weer toveren om hier van rond te komen, maar je weet al snel hoe je aan eten kunt komen - tegen sluitingstijd naar de markt krijg je de groente en het fruit haast voor niets, en bij de supermarkten ook tegen sluitingstijd choppen krijg je heel veel voor de helft van de prijs.

En het geld ligt op straat want mensen gooien soms spullen weg die je met alleen schoonmaken weer leuk kunt verkopen.
En via internet kun je heel veel dingen gratis krijgen en zo heb ik voor de komende maand weer genoeg honden-eten in huis, daar kun je ook leuke cadeau's krijgen en die bewaar ik voor als er iemand jarig is en zo is er nog veel meer.
Helaas kan ik mijn internet niet meer betalen en is dit voor mij de laatste maand en dit zal ik wel missen.

Ik heb ook veel mailtjes gehad van mensen die ons voor de kerst iets willen toesturen en ondanks het feit dat we het eten heel goed kunnen gebruiken ga ik er niet op in omdat ik niet wil dat iedereen denkt dat ik dit bericht heb geschreven om te bedelen, maar ik wil iedereen wel bedanken voor dit lieve aanbod.
Op 19 december kunnen we ons tweede pakket ophalen bij de voedselbank en ik hoop dat er dan wel iets in zit wat we nog kunnen eten, ik heb al twee keer een mailtje naar de voedselbank gedaan maar nog steeds geen reactie gekregen.

Ik heb ondertussen alle reacties gelezen over Marijke en haar geld-probleem en ga hier niet over oordelen maar ik hoop dat ze wel beseft hoe goed ze het heeft en zou best een maandje met haar huishoudgeld willen ruilen, jemig wat zou ik mij rijk voelen.

Lieve mensen bedankt en ik wens iedereen in welke situatie ook hele fijne en gezonde dagen toe.

Groetjes uit Friesland


Einde 2e bericht.

Reactie: Ik wil niet cynisch zijn, maar ergens bekroop me als eerste indruk, het op zich onbewijsbare gevoel, dat deze berichten fake waren. Dat zou op internet niet de eerste maal zijn. Er zijn legio frustraten en halve-garen die zich daar uitleven...
Zou het echt zo zijn dat de Voedselbank zo stom is om niet te controleren op houdbaarheidsdatum voordat ze hun pakketten weggeven?? Bijna niet te geloven...
Kakelvers is 1 ding, maar bedorven is wel het andere uiterste...
Echter: Het verhaal bleek wel degelijk waar te zijn, want de Leeuwarder Courant van 15/12/2005 kwam met het volgende bericht:

Voedselbank: bedorven etenswaar is 'eenmalig'

LEEUWARDEN - Beschimmelde bloemkool, pakken karnemelk die bol staan en stokoud brood: een Leeuwarder vrouw, die voor haar eten op de Voedselbank is aangewezen, kwam vorige maand voor een pijnlijke verrassing te staan toen ze haar eerste voedselpakket af haalde.
"Ik heb zitten janken als een klein kind", schreef de verbouwereerde vrouw op veilingsite Marktplaats.nl.

Bijna niks in het pakket was bruikbaar, vervolgt de vrouw. Pindakaas en kaas waren ook over datum, maar waren, naast de aardappels, nog te eten.
Bauke Visser, secretaris van de Voedselbank kent het verhaal.
"Heel erg kwalijk dat dit blijkbaar gebeurd is. Er zijn veel dingen bij elkaar gekomen die absoluut niet klopten."
Toch zijn zoveel bedorven waren in een voedselpakket "absoluut een incident", aldus Visser. "We houden nauwlettend in de gaten dat de spullen oké zijn."

[Het lijkt er op, dat het verhaal dus wel degelijk waar is...]

Volgens Visser is meteen nadat de vrouw de klacht had ingediend actie ondernomen.
"lk heb meteen de partij karnemelk. laten nakijken en daar mankeerde niks aan."
Toch kunnen er wel bedorven pakken door zijn gelaten, denkt Visser.
"Je zit met veel waren nu eenmaal tegen de houdbaarheidsdatum aan, of er overheen. Daar wijzen we de mensen ook op. Veel spullen, zoals koffie of pindakaas, kun je ook daarna nog heel lang bewaren."

[Met koffie is het zo, dat daarna langzamerhand de smaak er uit raakt. Met b.v. waspoeder gaat 'de kracht' eruit. Men zou eigenlijk bij de Voedselbank geen spullen moeten aannemen die al over de houdbaarheidsdatum zijn, of ze moeten aannemen en de zaak meteen moeten uitsorteren op datum en alles wat over de houdbaarheidsdatum is, zelf moeten weggooien en de rest gebruiken voor de pakketten. En uiteraard zorgen dat je over goede koelkasten en diepvriezer beschikt of beter nog: Een auto met koel-installatie zodat b.v. diepgevroren producten die men krijgt, niet eerst ontdooid raken.]

De vrouw heeft onmiddellijk nieuwe spullen gekregen, verklaart Visser. "Het is tot dusver de enige klacht die we hebben gekregen. Maar dit mag niet weer."

[De zaak wordt dus afgedaan als eenmalig incident. Zou kunnen. Zou ook kunnen dat er verder niemand heeft geklaagd. Gegeven paarden, nietwaar...]


Einde LC-bericht. Commentaar tussen [].

Maar hoe komt iemand nu eigenlijk aan een voedselpakket? Op hun website stond het volgende:

Vraag: Hoe vraag ik een voedselpakket aan?

Antwoord: Iemand die in aanmerking wilt komen, moet aangemeld worden door een hulpverlener.
Het is dus zaak om hierover contact op te nemen met de bij uw situatie betrokken hulpverlener.
Hulpverleners zijn of worden op de hoogte gesteld van de mogelijkheden van de voedselbank.

Reactie: Daar gaan we dus weer... Je zult maar geen hulpverlener hebben... Mensen in de armoede worden weer afhankelijk gemaakt van de hulpverleningsmaffia en ZIJ beslissen wel of deze mensen recht hebben op een voedselpakket of niet...
Omdat de Voedselbank een kerkelijke aangelegenheid is, heeft het me ook niet verwonderd, dat diversen die zo'n pakket ontvangen, zelf bij een kerk aangesloten zijn... Officieel is dat geen voorwaarde, maar hoe zou dat nu in de praktijk gaan??..

Verder viel me het volgende op: "De maximale duur van de verstrekking van een voedselpakket aan een huishouden is 3 jaar, gelijk aan het schuldsaneringsproject."
M.a.w.: Worden mensen via de Voedselbank een schuldsaneringstraject ingeloodst?...

Ik wil niet alles negatief afschilderen, want hun inkomenscriteria lijken op zich niet onredelijk:
"De pakketten zijn bedoeld als noodhulp en worden voor een bepaalde tijd aan hetzelfde huishouden verstrekt.
Een gezin komt hiervoor in aanmerking als voldaan wordt aan door de stichting vast te stellen criteria. Als indicatie geldt op dit moment o.a. de norm dat een eenpersoonshuishouden in aanmerking komt voor een voedselpakket als per maand minder dan €150,- aan voeding en kleding kan worden besteed. Voor elk meerder volwassen lid van een huishouding wordt dit bedrag met €50,- verhoogd; voor elk kind is dat € 25,-.
De aanvrager moet aantonen dat hij/zij aan deze norm voldoet en hiervoor een formulier ondertekenen. Eens per halfjaar wordt beoordeeld of men nog aan de norm voldoet."
Einde citaat van hun website.
Het venijn zou nog kunnen zitten in het woordje "o.a.".
Verplicht meedoen aan schuldhulpverlening?? Lid zijn van een kerk?? Eerst een 'hulpverlener' zoeken?? Dit blijft vaag.

Temslotte: Het is een grof schandaal dat de Voedselbanken in Nederland de pan uitrijzen, omdat er kennelijk behoefte aan is. Ik vind ook dat de Leeuwarder gemeenteraad de Voedselbank geen subsidie had moeten geven, maar dat geld wat werd vrijgemaakt, zelf een zinnige bestemming had moeten geven in het kader van het gemeentelijk armoedebeleid. Nu leek het wel een soort afkoopsom...
Ergens depolitiseert een Voedselbank het hele armoedevraagstuk en reduceert het terug tot een individueel probleem, waar ook de overheid geen boodschap meer aan heeft. In zoverre speelt het de huidige regering prachtig in de kaart en het zal dan ook wel geen toeval zijn dat m.n. CDA-ers betrokken zijn bij de Voedselbank...

Persoonlijk vind ik het initiatief van Ina Veenstra, v.m. SP-raadslid, beter:
Zij heeft in Leeuwarden een "Van Harte" restaurant opgericht wat binnenkort van start gaat.
Daar ga je heen en je gaat *uit* eten en je moet je betalen voor een maaltijd:
EUR 2,50 voor minima en EUR 5,00 voor niet-minima en iedereen is welkom. Iets betalen is m.i. beter dan weggeven: Je laat mensen hun waardigheid behouden (er is per slot iets betaald) en maakt er geen bedelpartij en een soort bedeling van. Die tweeenhalve euro moet toch ergens nog wel te vinden zijn...

secretaris PEL.


Enige relevante links:

  • Voedselbank Leeuwarden
    Website Voedselbank Leeuwarden.
  • Voedselbank. Landelijke website voedselbank.

  • Van Harte Restaurants
    Landelijke website Van Harte Restaurants, o.a. in Leeuwarden waar minima tegen gereduceerd tarief kunnen eten. Niet-minima betalen normaal tarief.

  • Artikel in blad Opwaartse Druk nr. 1 over verschijnsel Voedselbanken
    Uit blad Opwaartse Druk, blad van De Horzel.