"Bijstandswet werkt niet goed"
Bijbaantje en aanvullende bijstand:
Vreemde verrekening vakantiegeld werkgever


"Bijstandswet werkt niet goed"
Ingezonden brief in de Leeuwarder Courant van vrijdag 27/6/2003.

In de Leeuwarder Courant van vrijdag 27/6/2003 vonden we bij de rubriek "Ingezonden" de volgende brief:

Bijstandswet werkt niet goed.

BIJSTAND

Omdat het moeilijk is om voor veertig uur bij één bedrijf aan het werk te komen, probeer ik verschillende kleine baantjes aan te nemen, om zo toch aan het werk te zijn. Al blijf ik nog steeds een ABW-uitkering houden. Het geld dat ik verdien wordt elke maand ingehouden op m'n uitkering. Het zogenaamde vakantiegeld wordt ook van m'n uitkering afgetrokken.

[Eigenlijk is het andersom: De inkomsten uit werk worden aangevuld met bijstand tot het voor hem/haar/hen geldende bijstandsniveau. In feite is DAT de systematiek. Overigens is een volle werkweek geen 40 uur meer, maar 38 of 36 uur. Werkgeversorganisaties zien dat overigens weer graag teruggedraaid.]

Acht procent. Dit kan oplopen met deze twee baantjes tot EUR 30 per maand minder. Om dit bedrag vervolgens pas volgend jaar mei uitbetaald te krijgen door de werkgever zodat het net lijkt of ik vakantiegeld heb gekregen. Zou ik er nog een baantje bij kunnen krijgen? Voor de uren die ik nu heb, blijf ik in deze uitkering zitten.

[De werkgevers betalen echt vakantiegeld uit. Het probleem zit er in, dat de soos op voorhand net doet of je elke maand al een stukje van dat geld hebt ontvangen en al op voorhand aan het korten slaat. Dat is vreemd, want je kunt ook niet stellen dat je dat geld gehad zou KUNNEN hebben (Net zoals een heffingskorting van de belastingen die je niet aanvraagt maar waarbij de soos toch dat bedrag mag korten) omdat de werkgever niet gedwongen kan worden om het vakantiegeld meteen per maand meteen uit te betalen.
Vakantiegeld is niet meteen opvorderbaar, behoudens bij het einde van een dienstverband, maar dat is hier niet aan de orde.
In feite word je gekort met geld wat je niet hebt gehad en wat ook niet meteen opvorderbaar is.
Ik vraag me af of de soos wellicht nogmaals gaat korten in de maand mei als het vakantiegeld echt wordt betaald... Zo ja, dan is dat dubbel-op. En er is nog iets: Door dat toekomstige vakantiegeld nu per maand ook te korten, keert de soos een lager bedrag uit.
Dat betekent dat de vakantiegeld-opbouw van de soos zelf NIET plaats vindt over die korting.
Dat is 4,7 procent van die korting, 12 maanden lang. In het voorbeeld dat briefschrijfster aanhaalt, is dat 4,7 procent van EUR 30 is EUR 1,41/mnd is EUR 16,92/mnd. Geen groot bedrag, maar alle beetjes helpen, als je van bijstandsniveau moet leven. En voor de soos betekenen al die beetjes bij al die mensen met aanvullende bijstand WEL een aardige besparing...]

Er wordt me geadviseerd om zoveel mogelijk baantjes aan te nemen. Ik doe er immers werkervaring mee op? Is er werkelijk over deze wet nagedacht, en wie kan me dan vertellen waar ik ondertussen van leven moet?

[Het enige nut van een derde baantje of verhoging van het aantal uren in de huidige baantjes is: Met deze verdiensten net boven bijstandsniveau uitkomen. Dan kun je de soos een schop geven en ben je daar in elk geval af...]

Gytsjerk

Jurrina Hinke-van den Akker.


Einde tekst ingezonden brief in LC. Commentaar tussen [].

Zie ook: Vragenbrief PEL over Memo met toelichting op de uitkeringsspecificatie zoals verstrekt aan de Cliëntenraad Sociale Zaken door de Afdeling Voorlichting van SZ.